Βραβείο David di Donatello κι η ιστορία του

Το Βραβείο David di Donatello (ο Δαυίδ του Ντονατέλο) είναι αφιερωμένο στον ιταλικό κινηματογράφο και απονέμεται κάθε χρόνο. Πρόκειται για ένα αγαλματίδιο, αντίγραφο του πρωτότυπου, το οποίο βρίσκεται στην Φλωρεντία. Η, δε, απονομή γίνεται από την Ακαδημία Ιταλικού Κινηματογράφου.

Το Βραβείο David di Donatello ιδρύθηκε το 1955, από ένα πολιτιστικό σωματείο που τότε ονομαζόταν “The open gate”. Ο στόχος ήταν να τιμώνται οι καλύτερες ιταλικές και ξένες ταινίες κάθε χρόνο. Μάλιστα, τα κριτήρια που ακολουθούσαν ήταν παρόμοια με εκείνα των Όσκαρ. Έτσι, το πρώτο Βραβείο David di Donatello απονεμήθηκε στη Ρώμη, στις 5 Ιουλίου του 1956.

Φέτος, η τελετή διεξήχθη με έναν παράδοξο τρόπο, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Αρχικά, η τελετή απονομής της 65ης έκδοσης του David του Donatello είχε καθοριστεί για τις 3 Απριλίου 2020. Όμως, εξαιτίας αυτής της πανδημίας, τελικά έλαβε χώρα στις 8 Μαΐου στη Ρώμη.

Το Βραβείο David di Donatello και η απονομή του

Η τελετή της απονομής προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από το τηλεοπτικό κανάλι RAI 1, της ιταλικής ραδιοτηλεόρασης. Για πρώτη φορά, είδαμε τους υποψήφιους να είναι συνδεδεμένοι διαδικτυακά και να απαντούν στις διάφορες ερωτήσεις του γνωστού παρουσιαστή Claudio Conti.

Μάλιστα, η έναρξη της τελετής έγινε με ένα εγκάρδιο μήνυμα συμπαράστασης του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella. Βασικά, το μήνυμα αυτό απευθυνόταν προς όλον τον κόσμο του κινηματογράφου, που στις μέρες μας πλήττεται ολοσχερώς.

Τα, δε, αποτελέσματα των υποψηφιοτήτων ανακοινώθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου 2020. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις προτεινόμενες υποψηφιότητες, το μεγαλύτερο νούμερο συγκέντρωσε η ταινία “Il traditore” του Marco Bellocchio. Πράγματι, έλαβε 18 ψήφους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ακολούθησαν οι εξής ταινίες : “Il primo re” (Ο πρώτος βασιλιάς) του Matteo Rovere και “Pinocchio” του Marco Garrone. Οι δυο τελευταίες υποψηφιότητες συγκέντρωσαν 15 ψήφους.

Είναι λοιπόν σίγουρο ότι αξίζει τον κόπο να δει κανείς το έργο “Il traditore”.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.