Η Δούκισσα της Πάρμα και η αναδιοργάνωση του δουκάτου

Η Δούκισσα της Πάρμα, Maria Luigia,  είναι μία νέα κοπέλα 25 χρόνων, κόρη του αυτοκράτορα Φραγκίσκου του πρώτου της Αυστρίας και δεύτερη σύζυγος του Ναπολέοντα. Κατά τη σύνοδο της Βιέννης το 1815,  δηλαδή μετά την ήττα και την εξορία του Ναπολέοντα, της παραχωρήθηκε το Δουκάτο της Parma, η Piacenza και η Guastalla.

Έφτασε στη Πάρμα στις 19 Απριλίου του 181 ενώ βρέθηκε να ζει σε ένα περιβάλλον επαρχίας.  Γεγονός αρκετά παράξενο για εκείνη,  αφού είχε ζήσει στην Αυστρία και Γαλλία με τόση μεγαλοπρέπεια και τόσα πλούτη.  Παρόλα αυτά,  δραστηριοποιήθηκε πολύ. Συγκεκριμένα αναδιοργάνωσε το Δουκάτο της Πάρμα, έκτισε αρκετά σχολεία, στήριξε πολύ τις τέχνες και  τη μουσική, κυρίως την λυρική. Επίσης, έκτισε διάφορες γέφυρες και πολλά νοσοκομεία.

Η Δούκισσα της Πάρμα και οι δραστηριότητές της

Η Δούκισσα της Πάρμα εγκαινίασε το θέατρο Teatro Ducale το 1829. Για όλα αυτά αγαπήθηκε πολύ από τους υπηκόους της. Βασικά,  βασίλεψε επί 31 ολόκληρα χρόνια και η μνήμη της είναι ακόμα ζωντανή στη πόλη της Πάρμα.  Ζωντανεύει ακόμη περισσότερο με την τούρτα σοκολάτας, την ονομαζόμενη τούρτα της Δούκισσας της Πάρμα (tοrta della duchessa). Eίναι μία τούρτα με λίγο λικέρ και αρκετά πλούσια, στα υλικά.  Η τούρτα της Δούκισσας κοσμεί όλα τα ζαχαροπλαστεία και τους Φούρνους της Πάρμα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, και πιο συγκεκριμένα, του νέου βιβλίου Incontri italiani Livello B2.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355