Η  κινεζική μουσική κατείχε πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Κίνα. Οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη μουσικής υπάρχουν από την 3η χιλιετία.  Πλήθος μουσικών οργάνων έχουν βρεθεί σε ανασκαφές. Ανάμεσά τους και χάλκινες καμπάνες, λιθόφωνα και οκαρίνες, γεγονός που δείχνει τον ενεργό ρόλο της μουσικής στις αρχαίες κινεζικές κοινωνίες.

Η σύνθεση της κινεζικής μουσικής

Την αποκλειστική ευθύνη για τη σύνθεση της κινεζικής μουσικής είχε ο αυτοκράτορας . Πράγματι, η παραδοσιακή κινεζική μουσική είναι από τις αρχαιότερες και όπως και στην αρχαία Ελλάδα. Κατείχε σημαντικότατη θέση στη ζωή των πολιτών και ήταν δεμένη με λατρευτικά έθιμα. Αποτελούσε μέρος του φιλοσοφικού τους συστήματος και χρησίμευε στην καλή διοίκηση του κράτους . Απαραίτητο συστατικό κατά τη διάρκεια των συμποσίων στην αυλή του αυτοκράτορα.

Το αρχαίο κινέζικο μουσικό σύστημα είχε δώδεκα φθόγγους που ονομαζόταν Λου. Αποτελούνταν  επίσης από πέντε βασικούς ήχους  οι οποίοι συμβόλιζαν  την καλοσύνη, την δικαιοσύνη, την ευπρέπεια , την συναίνεση και την χρηστότητα.  Περίπου το 1500π.Χ.  προστέθηκαν άλλοι 2 τόνοι και ο συμβολισμός τους έγινε: ουρανός, άνθρωπος, γη και τα 4 σημεία του ορίζοντα.

Η κινεζική μουσική παίζεται με σόλο όργανα ή με μικρά σύνολα νυκτών ή έγχορδων με δοξάρι, αυλούς και διάφορα κύμβαλα, γκονγκ και τύμπανα. Τραγουδιέται με λεπτή φωνή ή σε φαλτσέτο και κυρίως σόλο παρά χορωδιακά.

Οι κινέζοι μουσικοί εμπνέονται από τους ήχους της φύσης.  Τον  ήχο του αέρα στα φύλλα των δέντρων, το νερό που κυλάει στο ρυάκι, το κελάηδημα των πουλιών κλπ. Μ’ αυτό τον τρόπο, η κινεζική μουσική αγγίζει την ψυχή του ανθρώπου, την απομακρύνει από την ύλη και να την ηρεμεί, της δίνει δύναμη και ενέργεια.

Τα μουσικά όργανα στην Κίνα ταξινομούνται σε 8 κατηγορίες ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους όπως: μέταλλο,  μετάξι, μπαμπού, πέτρα, γη ( χώμα), δέρμα, ασκός και ξύλο.  Διάσημα κλασικά μουσικά όργανα είναι το qin(τζιν) και το sheng(σενγκ).

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την κινεζική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus.

Μαθήματα κινεζικών για όλα τα επίπεδα διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online κινεζικών, καθώς και παιδικά τμήματα κινεζικών.

Στις Σχολές μας θα μάθεις σωστά κινεζικά και παράλληλα θα προετοιμαστείς κατάλληλα προκειμένου να συμμετάσχεις στις εξετάσεις και να πιστοποιήσεις τις γνώσεις σου, αποκτώντας έτσι ένα ισχυρό όπλο για το βιογραφικό σου.

Για τους ενήλικες, υπάρχουν οι εξετάσεις HSK, οι οποίες οργανώνονται από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, και περιλαμβάνουν 6 διαφορετικά επίπεδα, από το HSK 1 έως και το HSK 6.

Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, οι αντίστοιχες εξετάσεις είναι οι εξετάσεις YCT, οι οποίες περιλαμβάνουν 4 διαφορετικά επίπεδα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, , τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, κινεζικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.