Η περιοχή του Abruzzo της Ιταλίας

Η περιοχή του Abruzzo στην Ιταλία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλλιέργεια του πολύτιμου και μυρωδάτου σαφράν (zafferano). Πράγματι, είναι γνωστή και ως «η γη του κίτρινου χρυσού».

Βασικά, η περιοχή του Abruzzo, από το οροπέδιο Navelli μέχρι και το εσωτερικό του, είναι γεμάτη με καλλιέργειες σαφράν. Μάλιστα, τα παλιά τα χρόνια, το εμπόριο του σαφράν επεκτάθηκε και σε πιο σημαντικές πόλεις της Ιταλίας, αλλά και του εξωτερικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε, το Μιλάνο, τη Βενετία, όπως επίσης, τη Μασσαλία και τη Φρανκφούρτη.

Γύρω στο 1900, η καλλιέργεια του σαφράν παρουσίασε μια σχετική κάμψη. Όμως, η περιοχή του Abruzzo και η επιμονή των γεωργών της, κατάφεραν να διαφυλάξουν τη μακρόχρονη παράδοση της παραγωγής του. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, αρχίζει να διαφαίνεται μια αύξηση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην προτίμηση στις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Η περιοχή του Abruzzo και το σαφράν

Το Abruzzo φημίζεται για την παραγωγή σαφράν. Μάλιστα, από το 2005, το σαφράν είναι πια προϊόν ΠΟΠ (D.O.P. = Denominazione di Origine Protetta). Βασικά, η αναγνώριση οφείλεται στο γεγονός ότι η καλλιέργεια του προϊόντος αυτού γίνεται με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο.

Πράγματι, το Abruzzo φημίζεται για την παραγωγή σαφράν, επειδή εκεί, δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα, ούτε χημικές ουσίες γενικότερα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια καταπράσινη περιοχή, με μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς (borghi). Λίγο πριν νυχτώσει, από τις γειτονικές καλλιέργειες, το zafferano αρχίζει να ευωδιάζει. Τότε, οι χωρικοί της περιοχής, μαζεύουν τα άνθη του ένα-ένα, με μεγάλη προσοχή. Μετά τη συγκομιδή, τα ξεχωρίζουν με τα χέρια τους και τα αφήνουν να ξεραθούν πάνω σε κλαδιά από φιστικιές.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το σαφράν ξεχωρίζει για την απαλή γεύση και το ελαφρύ άρωμά του. Μάλιστα, εκτός από τις συνταγές μαγειρικής, προτιμάται, επίσης, και για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=UlB4o8Rmt48