Η πόλη του Τσεσμέ της Τουρκίας

Η πόλη του Τσεσμέ της Τουρκίας είναι μια γραφική πολιτειούλα. Βρίσκεται στη χερσόνησο της Ερυθραίας (Karaburun Yarımadası), απέναντι από τη Χίο. Ο Τσεσμές (Çeşme) στα τουρκικά σημαίνει Κρήνη. Η πόλη του, λόγω του ξηρού τοπίου θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο νησί.

Σε παλαιότερες εποχές, το σύνολο της χερσονήσου, ήταν μια μάλλον απομονωμένη περιοχή με λίγους κατοίκους και περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα. Από τη δεκαετία του 1980, οι τουριστικοί πράκτορες ανακάλυψαν τις χρυσές αμμουδιές του Τσεσμέ. Έκτοτε, έχουν κτιστεί μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε όλη τη χερσόνησο. Ευτυχώς όμως, χωρίς να αλλοιωθεί η γραφικότητα του οικισμού.

Στο λιμάνι του Τσεσμέ, δεσπόζει το γενουάτικο κάστρο από το τέλος του 14ου αιώνα. Πίσω από το κάστρο, βρίσκεται το παλαιότερο τμήμα της πόλης. Στα στενά του δρομάκια, υπάρχουν παλιά διώροφα σπίτια. Σπίτια με ξύλινες προεξοχές και κρήνες με καλλιγραφικές επιγραφές στο οθωμανικό / αραβικό αλφάβητο. Την παρουσία των Ελλήνων μέχρι το 1923 υπενθυμίζουν στην κεντρική λεωφόρο του Τσεσμέ (İnkılap Caddesi) οι προσόψεις των νεοκλασικών κτηρίων. Καθώς επίσης κι η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, η οποία έχει σήμερα μουσειακό χαρακτήρα. Ακόμα, χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η πόλη του Τσεσμέ κι οι οικισμοί του

Μερικά χιλιόμετρα ανατολικά του Τσεσμέ, έχουν εξελιχθεί σε τουριστικά κέντρα δυο κυρίως οικισμοί. Η Ilıca, που όπως προδίδει το όνομά της, διαθέτει ιαματικά λουτρά, και τα Αλάτσατα (Alaçatı).

Η γεωγραφική θέση του κόλπου των Αλάτσατων δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας (windsurfing). Γι’ αυτό, τα τελευταία χρόνια, η μέχρι πρότινος άσημη πολιτειούλα έχει μετεξελιχθεί σε διεθνές κέντρο windsurfing. Το γεγονός αυτό έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των τουριστικών καταλυμάτων εντός του οικισμού.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=EAv6d1RWpXI