Η ρώσικη κεραμική και η ανάπτυξή της

Η ρώσικη κεραμική είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Πράγματι, είναι διάσημη για την ιδιαίτερη τεχνική της καθώς και για το μπλε χρώμα που τη διακρίνει.

Βασικά, η ρώσικη κεραμική αναπτύχθηκε στο χωριό Gizhel, που βρίσκεται έξω από τη Μόσχα. Στο χωριό αυτό, ήδη από τα παλιά χρόνια, το υπέδαφος είχε μεγάλη περιεκτικότητα σε άργιλο. Αξίζει να αναφέρουμε για την ιστορία, ότι το 1663, ο τσάρος Alekseĭ Mikhaĭlovich εξέδωσε ένα διάταγμα που επέτρεπε την εξόρυξη της αργίλου. Αρχικά όμως, η άργιλος αυτή περιοριζόταν στην κατασκευή δοχείων για ιατρική χρήση.

Η ρώσικη κεραμική γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τον 18ο αιώνα. Πράγματι, η τέχνη κατασκευής βάζων εμπλουτίζεται με θεαματικό ρυθμό. Συγκεκριμένα, παρασκευάζονται βάζα, πλακάκια για τζάκια, διάφορα παιχνίδια για παιδιά, ακόμη και τούβλα.

Η ρώσικη κεραμική του Gizhel

Έτσι, η ρώσικη κεραμική του Gizhel έχει μεγάλη ανταπόκριση και τα προϊόντα γίνονται ανάρπαστα στη Μόσχα, που είναι η πιο κοντινή πόλη. Επίσης, οι τεχνίτες έγιναν περιζήτητοι. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς, άφηναν την υπογραφή τους στα έργα τους, για να αναγνωρίζεται η αξία τους.

Εξάλλου, η ρώσικη κεραμική χρησιμοποιεί κυρίως συγκεκριμένα χρώματα. Φυσικά, ξεχωρίζει το μπλε που είναι και το κυρίαρχο χρώμα. Επίσης, συχνά συναντιέται το κίτρινο καθώς και το καφέ.

Το 1802, κοντά στο χωριό Minino βρέθηκε άσπρη άργιλος. Έτσι, οι τεχνίτες άρχισαν να κατασκευάζουν κανάτες από φαγεντιανή. Όμως, τα αντικείμενα ήταν πολύ πορώδη και κατά συνέπεια, ήταν εύθραυστα και δεν είχαν διάρκεια στη χρήση.

Με το πέρασμα του χρόνου, τον 19ο αιώνα, στο Bronnickij βρέθηκε άσπρη άργιλος, κατάλληλη για την κατασκευή πορσελάνης. Στη συνέχεια, στην περιοχή Volodio, δημιουργήθηκε εργοστάσιο κατάλληλα εξοπλισμένο με μηχανήματα αλλά και με έμπειρους τεχνίτες , για την παρασκευή πορσελάνης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 1812, η ρωσική κεραμική αποτελούσε έναν τομέα που απασχολούσε 25 εργοστάσια.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=d6lG0ZAuZ8M