Η commedia dell’arte είναι ο πιο γνωστός κλάδος της ιταλικής κωμωδίας.

Εμφανίζεται στην ιταλική χερσόνησο στα μέσα του 16ου αιώνα, ενώ η πορεία της ολοκληρώνεται στα τέλη του 1600 – αρχές 1700.

Η commedia dell’arte αποτελεί ένα από τα πιο αυθεντικά προϊόντα του ιταλικού πολιτισμού.

Καταρχήν, ο όρος «arte» δεν παραπέμπει στην τέχνη με τη σημασία των καλών τεχνών, αλλά υποδηλώνει την τέχνη του επαγγέλματος.

Συνεπώς, πρόκειται για ένα είδος ιταλικού θεάτρου που παίζονταν από επαγγελματίες ηθοποιούς. Οι ηθοποιοί ήταν οργανωμένοι σε θιάσους και γύριζαν από πόλη σε πόλη, τόσο εντός των ορίων της ιταλικής χερσονήσου όσο και εκτός.

Η commedia dell’arte δεν βασίζονταν σε κάποιο γραπτό κείμενο. Οι παραστάσεις της ήταν περισσότερο προϊόν αυτοσχεδιασμού.

Υπήρχε ένα σενάριο (canovaccio) που έδινε τα γενικά χαρακτηριστικά της πλοκής του έργου. Πάνω σε αυτό τον «καμβά» οι ηθοποιοί αυτοσχεδίαζαν, αποδεικνύοντας το ταλέντο τους.

Οι ηθοποιοί της commedia dell’arte έδιναν μεγάλη έμφαση στη γλώσσα του σώματος. Συνδύαζαν τις μιμητικές και ακροβατικές ικανότητές τους με το χορό και το ιταλικό τραγούδι.

Το χιούμορ ήταν σε μεγάλο βαθμό οπτικό και βασίζονταν στις παραλλαγές ορισμένων τυποποιημένων αστείων, των «lazzi» και των «burle».

Οι ηθοποιοί του θεάτρου αυτού συνδύαζαν έναν υψηλό βαθμό υποκριτικής ικανότητας, τεχνικής και πνευματικής ευστροφίας με μια απίστευτη σωματική ευλυγισία.

Τα πρόσωπα αποτελούνταν από ένα σύνολο καθιερωμένων τύπων που επανέρχονταν στα πολυάριθμα έργα του είδους.

Το κάθε πρόσωπο είχε το δικό του χαρακτηριστικό όνομα, τη δική του μάσκα και το δικό του κουστούμι.

Έτσι, στη σκηνή της επαγγελματικής ιταλικής κωμωδίας παρελαύνουν ο Βενετός έμπορος Pantalone, o Μπολονέζος πανεπιστήμονας Dottore. Ακόμη, ο φαντασμένος Καπιτάνος, o κοιλιόδουλος Arlecchino, ο καβγατζής Brighella, ο Pulcinella, η υπηρέτρια Colombina, κ.α.

Πιθανότατα, η commedia dell’arte έλκει την καταγωγή της είτε από αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά δραματικά είδη. Είδη όπως, οι φλύακες(*) της Κάτω Ιταλίας, η ατελλανή φάρσα της Καμπανίας και οι μίμοι. Είτε, επίσης, από τους περιπλανώμενους  γελωτοποιούς του Μεσαίωνα.

Στις Σχολές Καπάτου ξεκινούν νέα τμήματα.

Σε εμάς θα διδαχθείτε, τόσο την ιταλική γλώσσα, όσο και την ιταλική κουλτούρα και τέχνη.

Ενημερωθείτε άμεσα στο 210 38 03 355.

(*)Φλύακες ονομάζεται ένα είδος κωμικής τραγωδίας (εναλλακτικά ιλαροτραγῳδία), το οποίο άνθησε στις ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας και αποτελούσαν παρωδίες μυθολογικών θεμάτων