Η Prova Generale κι η «Aida»

Η Prova Generale των θεατρικών παραστάσεων είναι ένα έθιμο που έχει τη δικιά του ιστορία.  Η Prova Generale, όπως συνήθως ονομάζεται, είναι οι γενικές δοκιμές των θεατρικών παραστάσεων χωρίς την ορχήστρα. Βασικά, μόνο με την παρουσία του μαέστρου και του πιάνου. Σε αυτήν την πρώτη από τις γενικές πρόβες οι τραγουδιστές κάνουν οικονομία στη φωνή τους για να την προστατεύσουν. Στην ουσία απλά μαρκάρουν το ρόλο τους στην υπόθεση της όπερας.

Είναι γνωστός σε όλους μας ο Ιταλός Giuseppe Verdi. Πιο συγκεκριμένα, το πλήρες όνομα του Ιταλού μουσικοσυνθέτη είναι Giuseppe Forunino Francesco Verdi. Ο Ιταλός Giuseppe Verdi γεννήθηκε στη Roncole di Busseto, στις 10 Οκτωβρίου 1813. Με μία μεγάλη έφεση στη μουσική από μικρή ηλικία κατάφερε να συνθέσει πολλές όπερες. Το 1839 παρουσίασε στη Σκάλα του Milano, την πρώτη του όπερα «Oberto».

Στα χρόνια της καλλιτεχνικής ωριμότητάς του, και μεγάλος πια σε ηλικία, συνέθεσε το μελόδραμα «Aida». Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Καΐρου, παραμονή Χριστουγέννων του 1871.

Το έργο ήταν αποτέλεσμα επαφών του Giuseppe Verdi με τον Isma Πασά της Αιγύπτου. Ένας ύμνος που γράφτηκε από τον Giuseppe Verdi για τα εγκαίνια της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ. Το «Libretto της Aida» ήταν γραμμένο στη γαλλική γλώσσα. Η αμοιβή του Giuseppe Verdi ήταν σημαντική, 150.000 φράγκα.

Η Aida του Giuseppe Verdi

Η «Aida» του Giuseppe Verdi στην Ιταλία είχε προγραμματιστεί να ανέβει στις 20 Απριλίου του 1874. Είχαν διατεθεί όλα τα εισιτήρια του θεάτρου για την παράσταση κι η διεύθυνση δεν είχε προνοήσει να κρατήσει κάποιες θέσεις για τους θεατρικούς κριτικούς. Έτσι, λοιπόν η διεύθυνση, την τελευταία στιγμή, λίγο πριν το ανέβασμα της «Aida» αποφάσισε να διοργανώσει μία γενική δοκιμή της παράστασης (Prova Generale).

Αυτή η Prova Generale έγινε παρουσία των θεατρικών κριτικών, στις 20 Απριλίου, και είχε τρομερή επιτυχία. Ένα έργο που άρεσε πολύ, όπως κι ο «Rigoletto», η «Traviata», ο «Trovattore» και άλλα. Αυτή η έκτακτη παράσταση σήμανε την έναρξη της επικράτησης των γενικών δοκιμών των θεατρικών παραστάσεων.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=TX0qN6QEvGg