Ιστορία των Σχολών Καπάτου

Σχολική χρονιά 1982-1983
Η Γιώτα Καπάτου, διδάσκει Λατινικά σε μια τάξη Λυκείου.
Ένας μαθητής την κοιτά παράξενα και την ρωτά:
-Κυρία, γιατί δε μας μαθαίνετε μια μοντέρνα γλώσσα; Λατινικά, με ποιον θα μιλήσω;
-Ποια δηλαδή;
-Να, Ιταλικά που είναι και της μόδας.

Η καθηγήτρια ξαφνιάζεται από τον ενθουσιασμό των παιδιών στην ιδέα αυτή.
Τελειώνει η σχολική χρονιά και η Γιώτα Καπάτου πραγματοποιεί την επιθυμία του μαθητή, συνειδητοποιώντας ότι η επιθυμία του είναι και δικό της όνειρο.

Έτσι, το 1983 ανοίγει την πρώτη σχολή στην οδό Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας. Σε ένα μικρό χώρο, με λιγοστούς μαθητές, οι οποίοι τώρα, μετά τις σπουδές τους στην Ιταλία, είναι δικαστές, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, γιατροί σε μεγάλα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα λειτουργούσε ειδικό τμήμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις στην Ιταλική Φιλολογία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα, όλοι αυτοί οι μαθητές είναι καθηγητές Ιταλικών.

Στην ανοδική πορεία συνέβαλλαν συνεργάτες όπως, ο Νίκος Σελετόπουλος , η Giovanna Tronchet, ο αείμνηστος Νίκος Αλιμπράντης, ο Αλέκος Παπαλυμπέρης, ο Massimo Baroncini και ο Γιάννης Ακριτίδης.

Ήταν τόσο μεγάλη η προσέλευση των μαθητών που ο χώρος της οδού Ακαδημίας δεν ήταν επαρκής και έτσι έγινε η μεταφορά στην οδό Εμ. Μπενάκη. Σήμερα η έδρα μας βρίσκεται στην οδό Ομήρου 13, στο κέντρο της Αθήνας.

Με τα χρόνια ακολούθησαν όλες οι υπόλοιπες σχολές σε Αθήνα και επαρχία.

Σήμερα, οι σχολές Καπάτου και ο εκδοτικός οίκος Ιταλικών και Ισπανικών “PRIMUS” έχουν γίνει γνωστοί, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Διατηρούν μέσα στην ανάπτυξή τους το ίδιο πνεύμα αυθεντικότητας και δημιουργίας που διακατέχει την ιδρύτρια των Σχολών, Γιώτα Καπάτου.

Η αναγνώριση

Κορυφαία στιγμή στη μακρά αυτή πορεία, η παρασημοφόρηση της κας Καπάτου στις 2 Μαρτίου του 2006, από τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, κο Caravai, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, κο Ciampi Azeglio, για την προσφορά της στη διάδοση της Ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας, στη χώρα μας.

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις του ομίλου μας που άφησαν εποχή!

Ορισμένες φωτογραφίες από το πολυετές αρχείο των σχολών μας