Οι μουσικοί στη ζωή της Σμύρνης

Οι μουσικοί της Σμύρνης έπαιζαν σε διάφορα κέντρα διασκέδασης σε απομακρυσμένους μαχαλάδες και, γενικά, στα προάστια έξω από την πόλη. Η Σμύρνη ήταν ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Μεσογείου. Ακόμα και πριν γίνει η μεγάλη καταστροφή της. Είχε δε, σιδηροδρομικές δομές, με αφετηρίες γραμμών και πολλαπλές διακλαδώσεις. Συνεπώς, όλα αυτά συνέβαλαν, ώστε η πόλη της Σμύρνης να είναι το πιο ανεπτυγμένο εμπορικό κέντρο της Μικράς Ασίας. Και, κατά συνέπεια, να είναι το μεγαλύτερο κέντρο της πνευματικής ζωής του τόπου. Έτσι, έχοντας αυτήν την ανάπτυξη η μουσική της ξεχώριζε για την ιδιαιτερότητά της. Οι μουσικοί της δούλευαν σε καφενέδες, μπυραρίες και, φυσικά σε ταβέρνες.

Οι μουσικοί στα κέντρα της Σμύρνης

Οι μουσικοί της Σμύρνης διασκέδαζαν τους Σμυρνιούς γλεντζέδες, οι οποίοι πήγαιναν μετά τη δουλειά τους στα κέντρα που έπαιζαν μουσική. Εκεί, έπιναν και διασκέδαζαν ακούγοντας τα μερακλίδικα σμυρναίικα τραγούδια, καθώς και τους αμανέδες. Επίσης χόρευαν χασάπικο, καρσιλαμά, ζεϊμπέκικο και κιόρ-ογλού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η ομορφιά των ανδρών της Σμύρνης ήταν φανερή. Συγκεκριμένα, οι ονομαζόμενοι «μπαρμπάτσια» ήταν οι σμυρνιοί οι οποίοι φορούσαν μία κοντή βράκα ως το γόνατο. Με αυτήν τη φορεσιά αναδείκνυαν και τη γυμνή τους γάμπα. Οι μουσικοί της Σμύρνης, όταν έπαιζαν κάποιον ιδιαίτερο χορό ανταμείβονταν από τους Σμυρνιούς με ασημένια νομίσματα. Επίσης, συνήθιζαν να παίζουν και σε σπίτια, σε γιορτές, γάμους, αρραβώνες, βαφτίσια και γλέντια. Εκτός των άλλων, όμως, έκαναν και καντάδες έξω από τα σπίτια κοριτσιών, μετά από παραγγελία.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα τουρκικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online τουρκικών, καθώς και παιδικά τμήματα τουρκικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.