Οι Συρακούσες

Οι Συρακούσες διαθέτουν πολλά αξιόλογα μνημεία και στο σύγχρονο κομμάτι της πόλης, πέραν της νησίδας των Ορτυκιών. Όλα συνθέτουν εκείνο το ιδιαίτερο μωσαϊκό στο οποίο ανακλάται η μακραίωνη ιστορία της Σικελίας. Αν η Ταορμίνα κόβει την ανάσα με την μοναδική της θέα, οι Συρακούσες συμπυκνώνουν, σε απόσταση ενός σύντομου περιπάτου, μνημεία από την Αρχαιότητα, το Μεσαίωνα και τη Νεότερη Εποχή.

Madonna delle Lacrime

Από μακριά, αποσπά αμέσως την προσοχή ένα σχετικά πρόσφατο κτήριο που είναι και το ψηλότερο της πόλης. Πρόκειται για τη φουτουριστική εκκλησία Madonna delle Lacrime (Παναγία των Δακρύων) που ανεγέρθηκε για να θυμίζει το θαύμα που συνέβη, σύμφωνα με τις χριστιανικές παραδόσεις, το 1953. Εκείνη την εποχή, σ’ ένα ταπεινό σπίτι της περιοχής, δάκρυσε για τρεις μέρες μια γύψινη αναπαράσταση της Παναγίας. Τα δάκρυα ελέγχθηκαν από την Κουρία για τη χημική τους σύνθεση. Κρίθηκαν αληθινά, κι έτσι το μέρος αυτό μετατράπηκε σε χώρο προσκυνήματος. Ήδη από τότε έγιναν τα σχέδια για την ανέγερση μιας εκκλησίας στην περιοχή που καθυστερούσαν συνεχώς να υλοποιηθούν, τόσο λόγω διαμαρτυριών όσο και λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων που υπήρχαν εκεί. Τελικά, η εκκλησία ολοκληρώθηκε μόλις το 1994 και εγκαινιάστηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.

Catacombe di San Giovanni

Σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από την Madonna delle Lacrime ξεπροβάλει μια μεσαιωνική εκκλησία, από την εποχή των Νορμανδών, αφιερωμένη στον San Giovanni. Σήμερα, έχει απομείνει μόνο η (αναστηλωμένη) πρόσοψη, ένας πλαϊνός τοίχος και μερικές κολόνες. Απομεινάρια ενός προγενέστερου δωρικού ναού. Όλα αυτά μαρτυρούν την αδιάλειπτη χρήση αυτού του χώρου για θρησκευτικούς λόγους, εδώ και τουλάχιστον 2.500 χρόνια. Κι όλες οι εποχές έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη τους. Τα απομεινάρια αυτής της εκκλησίας βρίσκονται σε μια δυσανάλογα μεγάλη πλατεία που κρύβει κάτω από τη γη ένα δαιδαλώδες σύστημα κατακομβών (Catacombe di San Giovanni), με χιλιάδες τάφους. Στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν ανακαλύφθηκαν οι πρώτες κατακόμβες, είχε διαδοθεί η ρομαντική αντίληψη ότι οι κατακόμβες αποτελούσαν χώρους διαμονής ή φυγής των πρώτων Χριστιανών, σε περιόδους διωγμών. Η σύγχρονη έρευνα έχει καταδείξει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει: Οι κατακόμβες ήταν χώροι ταφής και θρησκευτικής λατρείας και όχι χώροι διαμονής.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=ZTkuiY79riI