Σπουδές στην Ιταλία Σχολές Καπάτου

Οι Σχολές Καπάτου είναι εγγύηση για τις σπουδές στην Ιταλία

Πολλοί φοιτητές επιλέγουν να ακολουθήσουν σπουδές στην Ιταλία. Τη φροντίδα των υποψηφίων σπουδαστών για τις σπουδές στην Ιταλία επιμελείται προσωπικά η Κα Γιώτα Καπάτου. Πλαισιώνεται απο ένα επιτελείο καθηγητών, και με μητρική γλώσσα την ιταλική, απόφοιτοι ιταλικών κρατικών πανεπιστημίων (Milano, Perugia, Roma, Firenze). Καθηγητές που έχουν τεράστια εκπαιδευτική εμπειρία στην εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας καθώς και στα μαθήματα της ειδικής ορολογίας της κάθε επιλεχθείσας σχολής των σπουδαστών.

Η προσφορά στη διάδοση της ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας στο εξωτερικό έχει αναγνωριστεί στις 2 Μαρτίου 2006. Το ιταλικό κράτος απένειμε μετάλλια και τον τιμητικό τίτλο Cavaliere dell’Ordine della Stella Solidarietà italiana (Ιππότης της Ιταλικής Δημοκρατίας) στην διευθύντρια των Σχολών, Γιώτα Καπάτου, η οποία έχει σπουδάσει Lettere στο Università degli Studi της Γένοβας με τον βαθμό 30 και έπαινο.

Μια δίκαιη αναγνώριση που οφείλεται στις προσπάθειες, στις γνώσεις, στην αγάπη μας για τον υποψήφιο σπουδαστή, αλλά κυρίως στις επιτυχίες μας. Χιλιάδες μαθητές μας είναι σήμερα επιτυχημένοι δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, καθηγητές που διδάσκουν την ιταλική γλώσσα σε όλη την Ελλάδα. Είναι κυρίως γιατροί που εργάζονται σε νοσοκομεία όπως το Υγεία, Metropolitan, Ερρίκος Ντυνάν, Άγιο Σάββα, Μεταξά, κ.α. αλλά και ως διευθυντές κλινικών σε πολλά κρατικά νοσοκομεία όπως Αγλαΐα Κυριακού, κ.α.

Σχολές Καπάτου: Συμβουλευτική ενημέρωση ιταλικών πανεπιστημίων

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η απρόσωπη παράθεση ιστοσελίδων πανεπιστημίων μπορεί να οδηγήσει γονείς και σπουδαστές σε λάθος επιλογές λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Η συμβουλευτική ενημέρωση επιλογής πανεπιστημίων στις Σχολές μας παρέχεται από εξειδικευμένο tutor. Συγκεκριμένα, ενημερώνει τους σπουδαστές για:

  • τις εκάστοτε εξελίξεις στις εξετάσεις των ιταλικών πανεπιστημίων,
  • την επιλογή πόλης φοίτησης, για τις μεταπτυχιακές σπουδές,
  • διάφορα προγράμματα ERASMUS που ενδιαφέρουν τους φοιτητές.

Οι Πανεπιστημιακές Σχολές στην Ιταλία είναι υψηλού επιπέδου και οι απαιτήσεις της προετοιμασίας των υποψηφίων είναι διαφορετικές από Σχολή σε Σχολή. Οι υποψήφιοι πρέπει να ακολουθήσουν μια πλήρως εξειδικευμένη προετοιμασία τόσο στη γλώσσα, όσο και στην επιστημονική ορολογία, με κατάλληλα προγράμματα που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν τρεις βασικούς στόχους:

● να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις πιθανές εξετάσεις

● να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του πρώτου έτους

● να ενταχθούν στην ιταλική πραγματικότητα

με ιδιαίτερη έμφαση στο τελευταίο, μιας και θεωρούμε καθοριστική την συμβολή μας στο να ενισχύσουμε στον ψυχολογικό και συναισθηματικό τομέα της προσπάθειάς τους.

Οι Σχολές μας παρέχουν πρόσβαση στην τεράστια δεξαμενή μαθητών μας, που έχουν σπουδάσει ή σπουδάζουν στην Ιταλία, και μοιράζονται τις πολύτιμες εμπειρίες τους.

Η επιλογή της Ιταλίας αποτελεί εδώ και δεκαετίες την καλύτερη λύση για σπουδές στο εξωτερικό. Το κόστος ζωής, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι χαμηλότερο από εκείνο της Ελλάδας και η αναγνώριση των τίτλων σπουδών άμεση.

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Πανεπιστήμια, Ακαδημίες Καλών Τεχνών)

Στην Ιταλία η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που είναι κρατικά. Υπάρχουν και λίγα μη κρατικά Πανεπιστήμια που αναγνωρίζονται επίσης από το κράτος.

Οι Πανεπιστημιακές σχολές μπορούμε να πούμε ότι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Α) ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

Είναι οι Σχολές, που δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν όλους τους υποψηφίους. Πρόκειται για τις Σχολές του Ιατρικού κύκλου (Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική). Επίσης, αφορά τα Παραϊατρικά επαγγέλματα, την Αρχιτεκτονική και τις Παιδαγωγικές Σχολές. Το ίδιο ισχύει και για τις Γυμναστικές Ακαδημίες και τις Ακαδημίες Καλών Τεχνών. Κάθε χρόνο το Υπουργείο Παν/μίων και Τεχνολογικής Έρευνας (M.U.R.S.T.) σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια ορίζει τον αριθμό εισακτέων καθώς και την εξεταστέα ύλη. Οι εξετάσεις είναι γραπτές, και συγκεκριμένα με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ένα test με 60 ερωτήματα. Το καθένα έχει πέντε πιθανές απαντήσεις σε Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία και γενικές γνώσεις για την Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική και τα Παραϊατρικά επαγγέλματα. Όσον αφορά τη Σχολή της Αρχιτεκτονικής το test αποτελείται από 60 ερωτήματα που αφορούν Σχέδιο, Ιστορία της Τέχνης, Μαθηματικά, Φυσική, Λογική και γενικές γνώσεις κουλτούρας.

Β) ΣΧΟΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

Σε αυτές τις Σχολές, που είναι πλειοψηφία, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εισακτέων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στη Σχολή της αρεσκείας τους.

Σε ορισμένα Πανεπιστήμια, λοιπόν, γίνεται απλή εγγραφή. Παρ’όλα αυτά, πολλά ΑΕΙ διενεργούν γραπτές εξετάσεις ορολογίας και κουλτούρας που διοργανώνονται συνήθως μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι υποψήφιοι είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της Σχολής. Στη συνέχεια, η επιτροπή που διεξάγει τις εξετάσεις κρίνει αν ο υποψήφιος που απέτυχε στο test θα πρέπει να παρακολουθήσει ένα τμήμα προετοιμασίας παράλληλα με τα πανεπιστημιακά μαθήματα.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Μπορείς  να ακολουθήσεις μια πλήρως εξειδικευμένη προετοιμασία τόσο στη γλώσσα, όσο και στην επιστημονική ορολογία, με κατάλληλα προγράμματα που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τρεις βασικούς στόχους:

  • να αντιμετωπίσεις με επιτυχία τις πιθανές εξετάσεις
  • να μπορέσεις να παρακολουθήσεις τα μαθήματα του πρώτου έτους
  • να ενταχθείς στην ιταλική κουλτούρα και πραγματικότητα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Τα ιταλικά πανεπιστήμια προσφέρουν επίσης ένα μεγάλο αριθμό master, απόλυτα αναγνωρισμένων στην Ελλάδα. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη μόνο σε μερικές περιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων. Για αυτό το λόγο δημιουργείται επετηρίδα σύμφωνα με τους τίτλους σπουδών (βαθμός πτυχίου, δεύτερο πτυχίο, άλλα διπλώματα κλπ.) ή σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται εισαγωγικές εξετάσεις.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ

Με το τέλος των σπουδών η αναγνώριση γίνεται αυτόματα, με εξαίρεση ορισμένες σχολές όπως η Φιλοσοφική και η Νομική. Τα πτυχία αυτών των σχολών αναγνωρίζονται μεν ως ισότιμα, αλλά όχι αντίστοιχα. Έτσι, οι πτυχιούχοι πρέπει να υποβληθούν σε συμπληρωματικές εξετάσεις μέσω του αντίστοιχου κρατικού φορέα αναγνώρισης πτυχίων του εξωτερικού (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).

Παρόλα αυτά, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση οι εξελίξεις (ευρωπαϊκή ενοποίηση) λειτουργούν υπέρ των πτυχιούχων, καθώς αναμένεται άμεσα εναρμόνιση των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ

Βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή Ελλήνων στις σχολές των ιταλικών πανεπιστημίων είναι το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή άλλος ισότιμος τίτλος, επικυρωμένος με τη σφραγίδα της Χάγης από τη Νομαρχία και μεταφρασμένος από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο τίτλος σπουδών, αφού επικυρωθεί από το ιταλικό προξενείο στην Ελλάδα, υποβάλλεται από τον υποψήφιο στη γραμματεία της σχολής στην οποία επιθυμεί να σπουδάσει.

Οι ημερομηνίες εγγραφών καθορίζονται από τα συμβούλια των σχολών που συγκαλούνται κάθε χρόνο στο τέλος Ιουνίου. Στην καθορισμένη ημερομηνία (συνήθως εντός του Αυγούστου) οι υποψήφιοι προσέρχονται στις γραμματείες των σχολών για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους ή να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής τους στις εξετάσεις, όπου αυτές προβλέπονται.

Οι φοιτητές κατά την εγγραφή τους υποχρεούνται να καταβάλουν δίδακτρα, τα οποία κατά μέσο όρο κυμαίνονται από 800 έως 1000 ευρώ το χρόνο.

Τα μαθήματα, ανάλογα με τη σχολή και το πανεπιστήμιο, ξεκινούν μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Οκτωβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους.

«Της παιδείας την μεν ρίζαν είναι πικράν τον δε καρπόν γλυκύν.»

Ισοκράτης

Ο δρόμος για την Ιταλία περνάει μέσα από τις Σχολές Καπάτου

Ακολουθείστε μας…

Γιώτα Καπάτου

Στις Σχολές μας παρέχεται επίσης υπηρεσία tutor για σύνταξη πτυχιακής διατριβής (tesi) για όλες τις πανεπιστημιακές σχολές.

Πρόσφατες προσφορές