Έθιμα της γιορτής Maslenitsa

Σχολές Καπάτου Έθιμα της γιορτής Maslenitsa

Τα έθιμα της γιορτής Maslenitsa διαρκούν μια ολόκληρη εβδομάδα

Τα έθιμα της γιορτής Maslenitsa ξεκινούν την Δευτέρα (vstrecha). Είναι η ημέρα της συνάντησης, ο ερχομός της γιορτής Maslenitsa. Αυτή την ημέρα, οι Ρώσοι ετοιμάζουν τα έλκηθρα και τις κούνιες. Επίσης, όλα τα τραπέζια τους γεμίζουν με παραδοσιακά γλυκά. Το πρωί, τα παιδιά ετοιμάζουν το ψάθινο ξόανο, το καλλωπίζουν, το ντύνουν με γυναικεία ρούχα και το γυρίζουν σε όλη την πόλη, για να το δουν όλοι.

Η Τρίτη είναι η ημέρα του παιχνιδιού (zaigrysh) και της διασκέδασης. Συγκεκριμένα, το πρωί, αγόρια και κορίτσια συναντιούνται για να παίξουν με τα έλκηθρα καθώς επίσης και για να φάνε bliny (*). Τα αγόρια ψάχνουν να βρουν ένα αγαπημένο κορίτσι και αντίστοιχα, τα κορίτσια ένα αγαπημένο αγόρι.

Η Τετάρτη είναι η ημέρα της λαιμαργίας (lakomka). Σύμφωνα με τα έθιμα της γιορτής Maslenitsa, το κυρίαρχο γλυκό είναι τα bliny.

Τα έθιμα της γιορτής Maslenitsa συνεχίζονται…

Η Πέμπτη είναι ημέρα αφιερωμένη στη βόλτα (razguljaj). Πράγματι, όλοι κάνουν βόλτα γύρω από το χωριό τους, πάνω σε έλκηθρα που σύρονται από άλογα. Σύμφωνα με την παράδοση, με αυτόν τον τρόπο, βοηθούν τον ήλιο να διώξει το χειμώνα. Επίσης, τα αγόρια κατασκευάζουν μικρά οχυρά από πάγο. Στη συνέχεια, χωρίζονται σε αντίπαλες ομάδες και κατόπιν, κάθε ομάδα προσπαθεί με οργανωμένες επιδρομές να καταλάβει το οχυρό της άλλης.

Το βράδυ της Παρασκευής είναι αφιερωμένο στην πεθερά (teshchiny vechera). Έτσι, ο γαμπρός επισκέπτεται την πεθερά του, για να φάει τα bliny που του ετοίμασε.

Το Σάββατο είναι η ημέρα που κάνουν συντροφιά στην κουνιάδα. Μάλιστα, οι συγγενείς τρώνε όλοι μαζί, πίνουν, χορεύουν και τραγουδούν (zolovking posidelki).

Τέλος, η Κυριακή είναι η ημέρα της συγγνώμης (proshchenyj den). Πράγματι, φίλοι και συγγενείς ζητούν συγγνώμη για πιθανές αδικίες που έχουν διαπράξει.

Ωστόσο έχουν αρχίσει οι χοροί και οι εορτασμοί και γίνεται το κάψιμο του ξόανου. Τα παιδιά που θέλουν να παντρευτούν συνηθίζουν να πηδούν πάνω από τη φωτιά.

(*) bliny: χοντρές κρέπες με μέλι και μαρμελάδα

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=dNcmHB4r40k

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.