Ένα ιταλικό έθιμο η λεμβοδρομία I

Σχολές Καπάτου Ένα ιταλικό έθιμο η λεμβοδρομία I

Ένα ιταλικό έθιμο που κρατάει την παράδοση ακόμα και στις μέρες μας είναι η λεμβοδρομία (La Regata). Η λεμβοδρομία των παλαιών δημοκρατιών της θάλασσας (La Regata ή Il Palio delle Antiche Repubbliche Marinare) είναι μία πολύ γνωστή αθλητική εκδήλωση στην Ιταλία.

Ζωντανεύει την ιστορία των τεσσάρων δημοκρατιών: Venezia-Genova-Amalfi-Pisa. Τέσσερις ισχυρές ιταλικές πόλεις εκείνης της εποχής, πόλεις που κυριαρχούσαν στη θάλασσα.

Καθιερώθηκε το 1955 με στόχο να ζωντανεύει στη μνήμη του ιταλικού λαού το μεγαλείο και η ιστορία αυτών των ισχυρών πόλεων. Κοινό σημείο και των τεσσάρων δημοκρατιών ήταν το νερό. Πηγή πλούτου και ζωής γενικότερα.

Η πρώτη εκδήλωση λεμβοδρομίας έγινε την 1η Ιουλίου του 1956, παρουσία του τότε Ιταλού Προέδρου Δημοκρατίας Giovanni Gronchi, ο οποίος άσκησε τα καθήκοντά του από το 1955 έως το 1962 .

Αυτή η αθλητική εκδήλωση λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο κατά τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Επαναφέρει στη μνήμη του κάθε Ιταλού την ιστορία και το μεγαλείο των τεσσάρων ισχυρών δημοκρατιών, οι οποίες τότε ήταν αντίπαλες μεταξύ τους.

Κάθε χρόνο η συγκεκριμένη λεμβοδρομία γίνεται και σε μία διαφορετική πόλη εκ των τεσσάρων ανταγωνιζόμενων Venezia-Genova-Amalfi-Pisa.

Φέτος η λεμβοδρομία θα πραγματοποιηθεί στη Genova Prà στις 3 Ιουνίου, ημέρα Κυριακή. Στις 2 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, στην κεντρική πλατεία Piazza de Ferrari, στην ιταλική πρωτεύουσα της Γένοβας, στις 8.30 ώρα το βράδυ έγινε η παρουσίαση των πληρωμάτων και ακολούθησε η παρέλαση των τεσσάρων δημοκρατιών, με παρουσία όλης της γενοβέζικης κοινωνίας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και πολλοί Ιταλοί κάτοικοι των άλλων τριών δημοκρατιών. Και φυσικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 3 Φεβρουαρίου του 2015. Μετά την παρουσίαση των 80 συνολικά κωπηλατών (vogatori, rematori) και των τεσσάρων timonieri, ένας για κάθε δημοκρατία, ακολουθεί η εκκίνηση της παρέλασης (Corteo Storico).

Οι 320 συμμετέχοντες παρελαύνουν υπό το ρυθμό της μουσικής (tamburi) με πολύ ωραία χορογραφία. Στην μουσική μπάντα συμμετέχουν timpanisti, tamburini, trombettieri.

Στον αέρα ανεμίζουν οι σημαίες με τα εμβλήματα των τεσσάρων δημοκρατιών. Ένα μείγμα χρωμάτων, λουλουδιών, ενδυμασιών, ραμμένες στο χέρι με πολύ ωραία υφάσματα. Η εκδήλωση κλείνει με ένα φαντασμαγορικό θέαμα, με τον ουρανό της Genova να γεμίζει από διάφορα πυροτεχνήματα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών γίνονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Ενημερωθείτε για τα νέα θερινά τμήματα αρχαρίων ιταλικών, ισπανικών, τουρκικών και γερμανικών που ξεκινούν σύντομα, καλώντας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.