Ένα ιταλικό παιχνίδι λέξεων στη RAI

Σχολές Καπάτου Ένα ιταλικό παιχνίδι λέξεων στη RAI

Ο Fabrizio Frizzi (1958-2018) υπήρξε ένας διάσημος παρουσιαστής της ιταλικής ραδιοτηλεόρασης που συμμετείχε σε πολλά προγράμματα, quiz, varietà, talent shows.

Με την εκπομπή του Eredità (Κληρονομιά) στο απογευματινό πρόγραμμα της RAI I, πλούτισε τις γνώσεις των τηλεθεατών του.

Ήταν ένα κομμάτι του ιταλικού λαού, του ακροατηρίου του. Ξεχώριζε με τη χροιά της φωνής του, με το χιούμορ του αλλά και με την παρουσία του.

Στην προτελευταία εκπομπή του, «έπαιξε» με τη σημασία της λέξης pala, που στην ιταλική γλώσσα σημαίνει φτυάρι. Με τον δικό του ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τρόπο, συνδύασε τη βασική λέξη pala με άλλες πέντε λέξεις: cravatta, neve, San Martino, pizza και altare.

Ο συνδυασμός αυτός επέφερε το ακόλουθο αποτέλεσμα :

La pala della cravatta, το κάτω μέρος της γραβάτας, το πιο φαρδύ κομμάτι που καταλήγει στην άκρη της γραβάτας.

La pala di neve, το φτυάρι που χρησιμοποιείται για τον εκχιονισμό.

La pala di San Martino, μια κορυφή από την μεγάλη οροσειρά των ιταλικών Δολομιτικών Άλπεων (Le Alpe Dolomitiche), με ύψος 2.987 μέτρα, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης Trento.

Η πόλη του San Martino προσελκύει πολλούς τουρίστες, μιας και πλαισιώνεται από πολλές πίστες για σκι. Το καλοκαίρι, γεμίζει με ορειβάτες που κάνουν αναρριχήσεις στο βουνό. Η κατάκτηση αυτής της κορυφής ήταν αρκετά δύσκολη, κράτησε 8 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1878.

Το θέαμα αυτών των κορυφών είναι υπέροχο και μαγευτικό. Την αυγή και το ηλιοβασίλεμα, τα χρώματα και οι σκιάσεις των κορυφών δίνουν μια άλλη αίσθηση στο τοπίο.

La pizza a pala, η πίτσα που πήρε την ονομασία αυτή από το σχήμα του φτυαριού, που ονομάζεται επίσης και spianata.

La pala d’altare, πίνακας ζωγραφικής ή γλυπτό, με θρησκευτικό περιεχόμενο, που βρίσκεται στο Ιερό του ναού, στον τοίχο του Πρεσβυτερίου (Presbiterio). Η τέχνη αυτή εμφανίστηκε τον 11ο αιώνα.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα αρχαρίων, καλώντας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.