Ένα σιτσιλιάνικο σνακ

Σχολές Καπάτου Ένα σιτσιλιάνικο σνακ

Ένα σιτσιλιάνικο σνακ είναι το «arancino» (πληθυντικός: arancini). Συνήθως, στη διάλεκτο της Σικελίας για τη λέξη αυτή χρησιμοποιείται η ονομασία «arancinu» ή με θηλυκή κατάληξη. Δηλαδή «arancina», οπότε ο πληθυντικός της λέξης είναι «arancine».

Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι, πρόκειται για μπάλες ή κώνους από βρασμένο ρύζι. Αφού παναριστούν τηγανίζονται. Ένα σιτσιλιάνικο σνακ που κρύβει στο εσωτερικό του μια ξεχωριστή γέμιση που σου ανοίγει την όρεξη να φας περισσότερο. Μαζί με τη γέμιση του ρυζιού μπορούν να μπουν μανιτάρια, λουκάνικο, τυρί gorgonzolla. Επίσης, μπορεί να έχουν σάλτσα βασιλικού (pesto).

Ένα σιτσιλιάνικο σνακ που μπορεί να έχει και μία άλλη εκδοχή. Κι αυτή δεν είναι άλλη από μια γλυκιά γέμιση. Τα γλυκά arancini μπορεί να περιέχουν κακάο ή και να καλύπτονται με ζάχαρη. Συνήθως, προσφέρονται στη γιορτή της Santa Lucia.

Η πιο παραδοσιακή γέμιση είναι «al ragù». Δηλαδή με σάλτσα από κοκκινιστό κιμά, καμιά φορά και με αρακά. Άλλοι συνηθισμένοι συνδυασμοί είναι με κομματάκια από prosciutto – τυρί mozzarella ή και σπανάκι (spinaci) – mozzarella.

Πιο σπάνια, και μόνο σε εξειδικευμένες rosticcerie, μπορεί να βρει κάποιος arancini με μία διαφορετική γέμιση. Δηλαδή, μπορεί να είναι με γέμιση από τοπικό τυρί πεκορίνο με πιπέρι (al pecorino pepato) ή με κρέμα από φιστίκι Αιγίνης  (al pistacchio).

Μια ξεχωριστή πρόταση αυτού του γευστικού σνακ είναι η «arancina segestana» που απαντάται σχετικά σπάνια στη Δυτική Σικελία. Στη θέση του ρυζιού υπάρχει κουσκούς και η γέμιση αποτελείται από σάλτσα λιαστής ντομάτας.

Η προετοιμασία του σνακ αυτού απαιτεί χρόνο γιατί πρέπει το ρύζι να βράσει «al dente», να απορροφήσει το ζωμό, να κρυώσει και έπειτα να αρχίσει το γέμισμα. Στο Παλέρμο και στην Κατάνια χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο τον κρόκο.

Είναι ένα λαχταριστό ορεκτικό για τους Σικελούς.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=_fMqt5vDn9o

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.