Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε

Σχολές Καπάτου Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε

Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, ο μεγαλύτερος Γερμανός καλλιτέχνης κι επιστήμονας

Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε γεννήθηκε στην Φρανκφούρτη στις 28 Αυγούστου 1749. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Γερμανούς ποιητές, μυθιστοριογράφους, δραματουργούς και επιστήμονες.

Καταγόταν από εύπορη οικογένεια η οποία του πρόσφερε πολλές δυνατότητες μόρφωσης. Από τα 15 του χρόνια κιόλας ξεκίνησε να γράφει τα δικά του ποιήματα και το 1765 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική κατόπιν επιθυμίας του πατέρα του. Παράλληλα όμως η καλλιτεχνική του φύση δεν τον άφησε και έτσι ασχολήθηκε με τις εικαστικές τέχνες. Εκεί ήρθε και σε επαφή με το έντονο ελληνικό στοιχείο της πόλης. Έτσι ενθουσιασμένος από την Ελληνική φύση και κουλτούρα αφιέρωσε πολλά από τα έργα του στην Ελληνική αρχαιότητα.

Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε και το καθοριστικό ταξίδι του στην Ιταλία

Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, σε ηλικία 37 χρονών,  επισκέφθηκε την Ιταλία. Όταν έκανε αυτό το ταξίδι ήταν ήδη γνωστός στην Ευρώπη με τη μεγάλη του επιτυχία. Εκείνη τη περίοδο είχε γίνει σύμβουλος και υπουργός του Δούκα Carl August της Βαϊμάρης (Weimar). Επίσης δούλευε σε σημαντικά έργα όπως η «Ιφιγένεια εν Ταύροις», το «Wilhelm Meisters theatralische Sendung», και, φυσικά τον γνωστότατο και πολυμεταφρασμένο «Faust».

Εκεί, έζησε περίπου για δυο χρόνια και άλλαξε εντελώς τον τρόπο σκέψης του. Σαν άνθρωπος ήταν ιδιαίτερα κλειστός και συχνά έμενε σιωπηλός. Για τον λόγο αυτό, όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ιταλία, αισθανόταν πολύ κουρασμένος και ταλανισμένος από  τα πολιτικά ζητήματα.

Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε κράτησε μερικές σημειώσεις από το ταξίδι του στην Ιταλία. Έπειτα τις δημοσίευσε με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ταξίδι στην Ιταλία» (Γερμανικά: Italienische Reise). Στις σημειώσεις αυτές, ο Γκαίτε αποκαλύπτει την επιθυμία του να γνωρίσει την Ιταλία μέσα από την κλασική και την αναγεννησιακή τέχνη. Με τον τρόπο αυτό, διεύρυνε τον καλλιτεχνικό του ορίζοντα και κυρίως ανακάλυπτε τον πραγματικό του εαυτό.

Οι παρατηρήσεις του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε δεν περιορίζονταν στο ενδιαφέρον του για την αρχαιότητα αλλά προχωρούσε σε σημαντικούς προβληματισμούς. Οι προβληματισμοί αυτοί ήταν αρκετά επίκαιροι για τη ζωή και η φιλοσοφία των ανθρώπων του Νότου. Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε παρατήρησε ότι, παρά τη δύσκολη επιβίωσή τους, απολάμβαναν κάθε στιγμή σε αντίθεση με τους ανθρώπους του Βορρά.

Χαρακτηριστικά είχε πει: «Μακάρι να μπορούσα να στείλω στους φίλους έστω μόνο μία ανάσα αυτής της ανάλαφρης ζωής».

Επιπλέον, ανέθεσε  στον συμπατριώτη του ζωγράφο Τισμπάιν  (Tischbein) τη ζωγραφική και σχεδιαστική απεικόνιση των μνημείων που κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον του.Έτσι, στον Τισμπάιν οφείλεται ο γνωστός πίνακας που απεικονίζει εξαιρετικά τον Γκαίτε στην εξοχή της Ρώμης.

Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε όταν επέστρεψε στη χώρα του, μετά από αυτό το ταξίδι, ήταν άλλος άνθρωπος.

τις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=2JMSNKlekbA

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.