Εθνικό έδεσμα της Πορτογαλίας

Σχολές Καπάτου Εθνικό έδεσμα της Πορτογαλίας

Εθνικό έδεσμα της Πορτογαλίας ο Μπακαλιάρος (Bacalhau)

Όλα ξεκίνησαν την εποχή των ανακαλύψεων, τον ύστερο 15ο και 16ο αιώνα, όταν Πορτογάλοι θαλασσοπόροι έφτασαν στις ακτές της Νέας Γης, κοντά στον Καναδά. Στα κρύα νερά του Βόρειου Ατλαντικού, ο μπακαλιάρος και άλλα παρόμοιου τύπου ψάρια ήταν διαθέσιμα εν αφθονία. Οι θαλασσοπόροι δεν είχαν άλλη επιλογή από το ψαρέψουν όσα περισσότερα μπορούσαν. Να τα αποξηράνουν και να τα αλατίσουν για να εξασφαλίσουν την τροφή τους στα μακρινά τους ταξίδια. Αυτή ήταν η μοναδική μέθοδος  συντήρησης ψαριών και κρεατικών που ήταν γνωστή εκείνη την εποχή, εκτός από το κάπνισμα που ήταν ιδιαίτερη δύσκολη σ’ ένα καράβι.

Τα αλίπαστα ψάρια διαδόθηκαν γρήγορα στην Ευρώπη και πολλοί πλούτισαν από τη διεξαγωγή του εμπορίου του συγκεκριμένου είδους. Ο παστός μπακαλιάρος έθρεψε για αιώνες πολλές γενεές Ευρωπαίων. Στον 20ο αιώνα, η ανακάλυψη των ψυγείων επέφερε και τον εκτοπισμό του μπακαλιάρου από το μενού των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών. Κατ’ εξαίρεση στην Πορτογαλία, ο μπακαλιάρος καθιερώθηκε ως ένα είδος εθνικού φαγητού.

Εθνικό έδεσμα της Πορτογαλίας κι η ετυμολογία του όρου

Η ετυμολογία του όρου Bacalhau, που καθιερώθηκε στα Πορτογαλικά, αλλά και σε άλλες γλώσσες, είναι δυσδιάκριτη. Μάλλον συνδέεται με μια λέξη βασκικής καταγωγής, κάτι που καταδεικνύει, στα αρχικά στάδια, τη συμμετοχή Βάσκων θαλασσοπόρων από την περιοχή του Βισκαϊκού κόλπου στην ανακάλυψη νέων χωρών, πέραν του Ατλαντικού.

Ακόμα και σήμερα, η ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση μπακαλιάρου στην Πορτογαλία αγγίζει τα 30 κιλά. Συνήθως, εισάγεται αποξηραμένος και βουτηγμένος στο αλάτι από την Ισλανδία ή τη Νορβηγία. Είναι διαθέσιμος στα μαγαζιά σε μικρά κομμάτια, έτσι ώστε να χωρά, χωρίς περαιτέρω διαδικασία τεμαχισμού, σε μία κατσαρόλα. Ακολουθεί η χρονοβόρα διαδικασία του ξαλμυρίσματος στο νερό, όπου ο αποξηραμένος  μπακαλιάρος κερδίζει όγκο.

Λέγεται πως στην Πορτογαλία υπάρχουν 365 διαφορετικές συνταγές παρασκευής του μπακαλιάρου, μία δηλαδή για κάθε μέρα του έτους. Οι bolinhos ή pasteis de bacalhau είναι κροκέτες μπακαλιάρου που σερβίρονται ως κυρίως γεύμα συνήθως με ρύζι ή μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ μεταξύ των κυρίων γευμάτων. Bacalhau à Brás είναι η πορτογαλική εκδοχή του eggs and bacon: Είναι ένα είδος πλούσιου σε θερμίδες πρωινού, μια τηγανιά στην πραγματικότητα, από μπακαλιάρο, λεπτοκομμένες πατάτες, κρεμμύδια και αυγά. Μια πιο διαιτητική εκδοχή αυτής της συνταγής ψήνεται στον φούρνο και ονομάζεται bacalhau à gomes de sá.  Όταν σερβίρεται το πιάτο bacalhau com natas, ο μπακαλιάρος πλέει σε μια λευκή σάλτσα που έχει ως βάση την κρέμα γάλακτος και συνοδεύεται συχνά κι από άλλα θαλασσινά.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών

Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15). Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=RBFejR9nJlw

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.