Εκφράσεις στη σουηδική γλώσσα

Σχολές Καπάτου Εκφράσεις στη σουηδική γλώσσα

Κάθε χώρα έχει τη δική της κουλτούρα και τα δικά της ήθη και έθιμα. Έτσι λοιπόν, σήμερα, η στήλη μας θα αναφερθεί σε διάφορες εκφράσεις στη σουηδική γλώσσα.

Βασικά η Σουηδία είναι μια χώρα του βορρά με πολύ κρύο και λίγο ήλιο. Το κλίμα της χώρας, επηρεάζει σίγουρα τις συνήθειες αλλά και τον γενικότερο τρόπο ζωής. Έτσι, διαμορφώνονται και οι εκφράσεις στη σουηδική γλώσσα.

Για όσους μαθαίνουν σουηδικά, αξίζει να αναφέρουμε μερικές από αυτές.

Στη χώρα μας χρησιμοποιούμε την έκφραση «ούτε για όλο το χρυσάφι του κόσμου». Αντίστοιχα, στα σουηδικά, η έκφραση «Inte för allt smör i Småland» σημαίνει «ούτε για όλο το βούτυρο της Småland». Αξίζει να αναφέρουμε ότι η περιοχή Småland βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Σουηδίας.

Βασικά, όταν κάποιος θέλει να εκδικηθεί κάποιο άτομο, στην Ελλάδα λέμε «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». Η αντίστοιχη έκφραση στη Σουηδία είναι «Ge tillbaka för gammal ost», που σημαίνει, «ανταπέδωσε με μπαγιάτικο τυρί».

Μια ακόμη από τις συνηθισμένες εκφράσεις στη σουηδική γλώσσα είναι και «Släng dig i väggen». Η σημασία της είναι «πέσε πάνω σε έναν τοίχο». Για εμάς δε σημαίνει τίποτα, για τους Σουηδούς όμως σημαίνει «φύγε από τα πόδια μου».

Τέλος, εάν κάποιος θέλει να πει στα σουηδικά «μην ανησυχείς», χρησιμοποιεί την έκφραση «Ingen ko på isen». Δηλαδή, «δεν υπάρχουν αγελάδες στον πάγο».

«Gå genom eld och vatten», περνάω μέσα από φωτιά και νερό, το δικό μας «δια πυρός και σιδήρου»

«Som att hälla vatten på en gås», σαν να ρίχνεις νερό σε μία χήνα, το δικό μας «κάνω μια τρύπα στο νερό»

«Är i sjunde himlen», είναι στον έβδομο ουρανό, το δικό μας «πετάει στα σύννεφα»

«Som en blixt från klar himmel», σαν κεραυνός στον καθαρό ουρανό, το δικό μας «κεραυνός εν αιθρία»

«Beväpnad till tänderna», οπλισμένος μέχρι τα δόντια, το δικό μας «οπλισμένος σαν αστακός»

«Har rent mjöl i påsen», έχει καθαρό αλεύρι στη σακούλα, το δικό μας «έχει καθαρό το κούτελό του»

«Kryssa mellan Skylla och Karybdis», όπως λέμε στην Ελλάδα: «ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη»

«Tagen på sängen», πιάστηκε στο κρεβάτι, «πιάστηκε στα πράσα»

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών, ομαδικά αλλά και ιδιαίτερα, διδάσκονται από αρχάριο επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο C2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Σουηδικών προετοιμασίας για πιστοποιήσεις της σουηδικής γλώσσας, δηλαδή SWEDEX στα επίπεδα A2, B1, B2 και TISUS C1. Test in Swedish for University Studies της Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.