Η απαγόρευση του καπνού

Σχολές Καπάτου Η απαγόρευση του καπνού

Η απαγόρευση του καπνού ξεκίνησε από τη Σουηδία.

Η απαγόρευση του καπνού και του τσιγάρου ξεκίνησε από τη Σουηδία. Πράγματι, η Σουηδία, χώρα της Σκανδιναβίας, στοχεύει στο να απαγορευτεί εντελώς η χρήση του καπνού και του τσιγάρου μέχρι το 2025.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου 2019, θα μπει σε ισχύ η απαγόρευση του καπνού και του τσιγάρου στους δημόσιους χώρους όλης της χώρας. Βασικά, κανένας δεν θα μπορεί να καπνίζει στα πάρκα ή στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Προς το παρόν ισχύει η απαγόρευση του καπνού και του τσιγάρου, όχι μόνο στους κλειστούς χώρους, αλλά και σε χώρους έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια. Όμως, επιτρέπεται το κάπνισμα σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους για τους καπνιστές, σχεδόν σε όλους τους χώρους εργασίας, δημόσιους και μη.

Η διάσημη σουηδική βουλή «Sveriges Riksdag», ενέκρινε αυτόν το νέο νόμο σχετικά με το κάπνισμα, με 142 ψήφους υπέρ και 120 κατά.

Η απαγόρευση του καπνού και τα βήματα

Τα βήματα για την απαγόρευση του καπνού γίνονται σταδιακά. Πράγματι, το πρώτο βήμα έγινε το 2005, όταν απαγορεύτηκε το κάπνισμα μέσα στα μπαρ και τα εστιατόρια.

Όμως, τώρα η αντικαπνιστική καμπάνια εντείνεται. Βασικά, ο στόχος της Σουηδίας είναι να απαλλάξει εντελώς τη χώρα από τη χρήση του καπνού. Συγκεκριμένα, θα απαγορευτεί το κάπνισμα στα παγκάκια και γενικά κοντά στους προκαθορισμένους χώρους των καπνιστών.

Βέβαια, ένα τέτοιο μέτρο θα δυσκολέψει πολύ τους καπνιστές. Ίσως, όμως, εμποδίσει πολλούς να αγοράσουν το πρώτο πακετάκι καπνού. Επίσης, μπορεί να ωθήσει τους ήδη καπνιστές στη διακοπή του καπνίσματος.

Συνολικά, οι καπνιστές στη Σουηδία δεν είναι πολλοί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2016, από τα 10.000.000 των Σουηδών, το 11% καπνίζει όλον το χρόνο, ενώ ένα ποσοστό 10% καπνίζει μόνο ευκαιριακά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 94% των νέων της Σουηδίας δεν καπνίζει. Ευχάριστη διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Σουηδίας έχουν το χαμηλότερο δείκτη καρκίνου στον πνεύμονα.

Έτσι, η Σουηδία διακρίνεται σαν το πρώτο κράτος στον κόσμο «smoke free».

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online σουηδικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=o3B9rYUBJug

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.