Η αραβο-νορμανδική σύνθεση

Σχολές Καπάτου Η αραβο-νορμανδική σύνθεση

Στο πολιτισμικό πεδίο, προέκυψε μια σύνθεση την οποία οι ιστορικοί ονόμασαν «αραβο-νορμανδική». Η αραβο-νορμανδική σύνθεση αποτυπώθηκε σε έργα τέχνης τα οποία είναι ορατά μέχρι και σήμερα. Χρονικά, η σύνθεση αυτή οριοθετείται από τα μέσα του 11ου μέχρι τα τέλη του 12ου αιώνα.

Στα μέσα του 11ου αιώνα, οι Νορμανδοί διαδέχθηκαν τους Άραβες στην κυριαρχία της Σικελίας. Το πολύχρωμο πληθυσμιακό μωσαϊκό του νησιού, που αποτελούνταν από Άραβες, Έλληνες και Εβραίους, αρχικά δεν επηρεάστηκε από τη νέα εξουσία.

Μάλλον το αντίθετο συνέβη· η νέα εξουσία επέδειξε ασυνήθιστη ανοχή, για τα δεδομένα του Μεσαίωνα, απέναντι στις γλώσσες και τις θρησκείες που εκπροσωπούνταν τότε στη Σικελία και ένιωσε θαυμασμό για έργα που αντίκρισε εκεί.

Για την οικοδόμηση παλατιών, κάστρων και εκκλησιών κλήθηκαν αραβικής καταγωγής μάστορες και τεχνίτες που κατοικούσαν τότε στη Σικελία. Σε αντίθεση με τα ογκώδη παλάτια της δυτικής Ευρώπης εκείνης της εποχής, αναπτύχθηκαν στη Σικελία συγκριτικά μικρότερα κτίσματα. Χαρακτηρίζονται από τον κυβισμό τους και την αρμονική συνύπαρξη αυτών των μικρών κτηρίων σε έναν κήπο με νερά.

Παρόμοιου τύπου δείγματα κοσμικής αρχιτεκτονικής παρατηρούνται την ίδια εποχή στη Νότια Ισπανία, στο μουσουλμανικό βασίλειο της Córdoba. Διόλου συμπτωματικό για ένα λαό που καταγόταν από την έρημο. Εκεί το πράσινο και το νερό δε θεωρούνταν δεδομένα, αλλά εκλαμβάνονταν ως πολύτιμα αγαθά.

Η αραβο-νορμανδική σύνθεση είχε και βυζαντινά στοιχεία τα οποία περιορίστηκαν σε μωσαϊκά. Επίσης, σε εντυπωσιακούς τρούλους εκκλησιών και, σε αρκετές περιπτώσεις, και στην εικονογραφία. Δείγματα μωσαϊκών με βυζαντινές επιρροές υπάρχουν στους καθεδρικούς ναούς του Monreale και της Cefalú.

Γύρω στα μέσα του 12ου αιώνα, παρατηρείται μια σύνθεση στη κατασκευή μωσαϊκών δαπέδων από ντόπιους. Δουλεύουν μουσουλμάνοι τεχνίτες που συνδυάζουν αραβικά με βυζαντινά στοιχεία. Η σύνθεση αυτής της μορφής είναι καθαρά σικελική. Αργότερα, στο β΄ μισό του 12ου αιώνα, κυριαρχεί μια επιστροφή σε πιο αυθεντικά βυζαντινά πρότυπα. Γεγονός που οφείλεται μάλλον στη συρροή τεχνιτών στη Σικελία από την Κωνσταντινούπολη.

Η αραβο-νορμανδική σύνθεση έχει ακόμα εξαιρετικά δείγματα. Αυτά είναι η Santissima Trinità di Delia, κοντά στο Castelvetrano. Επίσης, η εκκλησία Chiesa di San Cataldo και η Santa Maria dell’ Ammiraglio, και οι δυο στο ιστορικό κέντρο του Παλέρμο.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=0xDtjJHyjfk

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.