Η βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο

Σχολές Καπάτου Η βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο

Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, η βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο (Caterina Cornaro), είναι μια από τις ιστορικές προσωπικότητες που ξαναζωντάνεψαν στο Corteo Storico. Στη λεμβοδρομία που διεξήχθη στις 2 Ιουνίου στη Genova, ζωντάνεψε μία προσωπικότητα η οποία θυσιάστηκε στο βωμό της πολιτικής.

Η βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο γεννήθηκε στη Βενετία στις 25 Νοεμβρίου του 1454. Γονείς της ήταν ο Marco Cornaro και η Fiorenza Crispo. Παρατηρούμε ότι στις φλέβες της κυλάει το αίμα πολύ σημαντικών οικογενειών της Βενετίας.

Από τη μια πλευρά έχουμε τους Κορνάρους (Cornaro ή Corner), από τους οποίους προέρχεται και ένας δόγης. Και από την άλλη πλευρά τους Crispo. Οι Crispo, εκείνη την περίοδο κυβερνούσαν το Δουκάτο της Νάξου*.

Η Αικατερίνη είχε, επίσης, δεσμούς αίματος και με την ελληνική δυναστεία των Κομνηνών της Τραπεζούντας. Η παιδική της ζωή κύλησε ήρεμα στην περιοχή του Veneto. Το παλάτι (il palazzo), όπου έζησε στη Βενετία, στολίζει ακόμα και σήμερα το Μεγάλο Κανάλι της πόλης του Αδρία (Adria)** και έχει το όνομα «Ca’ Corner della Regina»***.

Η ομορφιά της μικρής Caterina ήταν παροιμιώδης και ξακουστή σε όλη τη Μεσόγειο. Πολύ σύντομα η ζωή της Βενετσιάνας πατρικίας θα αλλάξει, και το όνομα της θα χαραχτεί με ανεξίτηλο χρώμα στην ιστορική μνήμη.

Το 1468, μόλις σε ηλικία 14 ετών, θα παντρευτεί εξ αποστάσεως τον Βασιλιά της Κύπρου Ιάκωβο Β’, της δυναστείας των Λουζινιάν. Η νεαρή κοπέλα θα μεταβεί στην Κύπρο τέσσερα χρόνια αργότερα με μια μεγαλοπρεπή βενετική νηοπομπή.

Το 1472 στον καθεδρικό ναό της Αμμοχώστου (Famagosta) παντρεύεται επισήμως τον Ιάκωβο. Ενώ, λίγες μέρες αργότερα στη Λευκωσία (Nicosia) ανακηρύσσεται Βασίλισσα της Κύπρου.

Η Caterina έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της Κύπρου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η βασίλισσα μιλούσε απταίστως τα ελληνικά. Οι Έλληνες του νησιού, είτε ευγενικής είτε ταπεινής καταγωγής, αγάπησαν βαθιά την Caterina και τη στήριξαν σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

Ωστόσο, η ένωσή της με τον Ιάκωβο έγινε για καθαρά πολιτικούς λόγους, καθώς εξυπηρετούσε τις επεκτατικές βλέψεις της Γαληνοτάτης στην Κύπρο.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών και ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών και ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών και ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Ενημερωθείτε για τα νέα θερινά τμήματα αρχαρίων ιταλικών, ισπανικών, τουρκικών και γερμανικών που ξεκινούν σύντομα, καλώντας στο 210 38 03 355.

*Το δουκάτο της Νάξου ήταν υποτελές στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.

**Adria, ο δεύτερος δήμος της επαρχίας του Rovigo στο Veneto.

***Il palazzo Ca’ Corner della Regina είναι έδρα του ιδρύματος Prada από το 2011.

https://youtu.be/Ys5SZ8dEas0

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.