Η βασίλισσα της Κύπρου Caterina Cornaro

Σχολές Καπάτου Η βασίλισσα της Κύπρου Caterina Cornaro

Στο ακριβώς προηγούμενο άρθρο είδαμε ότι η βασίλισσα της Κύπρου Caterina Cornaro ανεβαίνει στο θρόνο, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Λίγο αργότερα πεθαίνει, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, ο σύζυγός της Ιάκωβος των Λουζινιάν.

Όταν συνέβει αυτό, η βασίλισσα της Κύπρου Caterina Cornaro είχε ήδη στα σπλάχνα της το γιο της. Ο γιος της θα γεννηθεί 50 μέρες αργότερα και θα πάρει και αυτός το όνομα Ιάκωβος.

Η εικοσάχρονη κοπέλα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη συνωμοσία των Καταλανών της Κύπρου που θα θελήσουν να καταλάβουν την εξουσία του νησιού. Πράγματι, οι αντίπαλοί της θα τη φυλακίσουν και θα αφαιρέσουν τον νεογέννητο Ιάκωβο από το πλευρό της.

Ωστόσο, η βασίλισσα της Κύπρου Caterina Cornaro θα έχει τη στήριξη του κυπριακού λαού. Ο κυπριακός λαός θα βοηθήσει ενεργά τους Βενετούς να την επαναφέρουν στον θρόνο. Ο νεογέννητος γιος της γίνεται βασιλιάς με το όνομα Ιάκωβος Γ’, ενώ η ίδια διατηρεί την αντιβασιλεία του νησιού.

Η Caterina θα δεχθεί ένα ακόμη χτύπημα της μοίρας, όταν ο μικρός Ιάκωβος πεθαίνει πολύ πρόωρα το 1474. Από εκείνη τη χρονιά μέχρι το 1489 η «κόρη του Αγίου Μάρκου» θα παραμείνει μόνο τυπικά στον θρόνο της Κύπρου, εφόσον την πραγματική εξουσία ασκούν οι Βενετοί αξιωματούχοι.

Το 1489 η Βενετία αποφασίζει να προσαρτήσει επισήμως το Βασίλειο της Κύπρου στο αποικιακό της κράτος και αναγκάζει εκβιαστικά την «κόρη» της να παραιτηθεί από τον θρόνο. Η Caterina με βαριά καρδιά και μαύρα ρούχα εγκαταλείπει για πάντα το νησί που τόσο αγάπησε.

Η Βενετία, ωστόσο, επιφύλαξε στην Βασίλισσα μια μεγαλοπρεπή υποδοχή στο San Niccolò al Lido*. Στη βασιλική του Αγίου Μάρκου η Caterina παρέδωσε με μια συμβολική πράξη το βασίλειό της στη μητέρα πατρίδα. Ως αποζημίωση, η Βενετία της παραχώρησε την περιοχή του Asolo κοντά στην πόλη Treviso. Της επέτρεψε να διατηρήσει τον βασιλικό τίτλο στο όνομα της.

Η Caterina έγινε πολύ αγαπητή στη νέα της γη και συσπείρωσε γύρω της μια σειρά από σημαντικές προσωπικότητες της ιταλικής Αναγέννησης. Όπως τους ζωγράφους Giorgione και Lorenzo Lotto και τον Βενετσιάνο λογοτέχνη Pietro Bembo. Η ίδια διατηρούσε σχέσεις φιλίας και με τον Leonardo da Vinci.

Η Caterina απεβίωσε το 1510. Το όνομα της παρέμεινε για πάντα στην ιστορία, ενώ η φιγούρα της αποθανατίστηκε από καλλιτέχνες, όπως ο Bellini και ο Tiziano.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών και ισπανικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών και ισπανικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών και ισπανικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Ενημερωθείτε για τα νέα θερινά τμήματα αρχαρίων ιταλικών, ισπανικών, τουρκικών και γερμανικών που ξεκινούν σύντομα, καλώντας στο 210 38 03 355.

* San Niccolò al Lido : Ήταν τόπος λατρείας της καθολικής εκκλησίας, στο Βόρειο τμήμα του Lido της Βενετίας.

https://www.youtube.com/watch?v=aNKigp0jGRo

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.