Η γερμανική Bundestag

Σχολές Καπάτου Η γερμανική Bundestag

Η γερμανική Bundestag, η ομοσπονδιακή Βουλή

Η γερμανική Bundestag ονομάστηκε έτσι λόγω του ομοσπονδιακού χαρακτήρα της. Όλη την περίοδο από το 1949 μέχρι το 1990, η έδρα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Bundesrepublik Deutschland) ήταν η Βόννη. Λόγω λοιπόν, του ομοσπονδιακού χαρακτήρα του σύγχρονου γερμανικού κράτους, η Βουλή ονομάστηκε «Bundestag». Δηλαδή ομοσπονδιακή Βουλή.

Εν γένει, από το 1949 μέχρι σήμερα, όλοι οι θεσμοί που αφορούν στο σύνολο της γερμανικής επικράτειας ξεκινούν με τη λέξη «bundes». Αντίθετα, αν ένας θεσμός αφορά σ’ ένα μόνο από τα 11 (μέχρι το 1990) ή 16 κρατίδια (από το 1990 μέχρι σήμερα) που απαρτίζουν την ομοσπονδία, ξεκινά με τη λέξη «land» ή «landes».

Η γερμανική Bundestag μετά το 1990

Μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 (Wiedervereinigung), η γερμανική Bundestag αποφάσισε τη μεταφορά της από τη Βόννη στο Βερολίνο. Πιο συγκεκριμένα στο κτήριο της Reichstag. Έτσι, από το 1991, η γερμανική Βουλή ως θεσμός εξακολουθεί να ονομάζεται «Bundestag», αν και στεγάζεται στο κτήριο της Reichstag.

Μετά δε από πολύμηνες συζητήσεις λήφθηκε και η απόφαση για επανατοποθέτηση του τρούλου (Kuppel), με δυο προϋποθέσεις. Πρώτον, να είναι διαφανής και δεύτερον, το έργο να ανατεθεί σε ξένο αρχιτέκτονα. Και οι δυο προϋποθέσεις είχαν σαφή πολιτικό χαρακτήρα και συνδέονται με την αυτοεικόνα της σύγχρονης Γερμανίας. Καθώς επίσης και με την εικόνα που θέλει να περάσει στους γείτονές της. Δηλαδή το ότι είναι διαφανής και ανοικτή στον έξω κόσμο. Πράγματι, ήταν μια ορθή απόφαση για ένα κτήριο που έχει έντονα συμβολικό χαρακτήρα.

Μετά από διαγωνισμό, το έργο ανατέθηκε στον διάσημο Άγγλο αρχιτέκτονα Norman Foster και εγκαινιάστηκε το 1999. Στη βάση του, δηλαδή από την ταράτσα του κτηρίου της Reichstag, ο γυάλινος τρούλος έχει διάμετρο 38 μέτρων και ύψος 23,5. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να τον περπατήσουν περιμετρικά, ακολουθώντας την σπειροειδή σκάλα μέχρι την κορυφή. Είναι αλήθεια ότι προσφέρει, μέρα και νύχτα, μια εξαιρετική θέα του ιστορικού κέντρου του Βερολίνου. Και μάλιστα από σχετικό ύψος, σε μια πόλη που είναι επίπεδη.

Έτσι, από το 1999, το κτήριο της Reichstag έχει τη σημερινή του όψη και θεωρείται ένα «must» για όλους τους επισκέπτες του Βερολίνου. Η πρόσβαση στα δυο μεγάλα ασανσέρ, στην είσοδο του κτηρίου που οδηγούν στον περίφημο τρούλο, είναι ελεύθερη για όλους. Μερικές φορές την εβδομάδα, όταν δεν συνεδριάζει η γερμανική Bundestag, η πρόσβαση είναι ελεύθερη και σε άλλους χώρους του κτηρίου. Τα τελευταία χρόνια, για να μειωθούν οι ατέλειωτες ουρές μπροστά στην είσοδο, και ίσως και για την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών, είναι απαραίτητη η αίτηση μέσω διαδικτύου.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=ZV_o4MMvozk

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.