Η επίδραση της ισπανικής γλώσσας στην ιταλική (Α’ μέρος)

Η επίδραση της ισπανικής γλώσσας στην ιταλική (Α' μέρος)

Όπως είναι φυσικό η παρουσία των Ισπανών στην ιταλική χερσόνησο άφησε τα ίχνη της και στην ιταλική γλώσσα. Οι γλωσσολόγοι κάνουν λόγο για μια πραγματική εισβολή ισπανικών όρων στην ιταλική γλώσσα που λαμβάνει χώρα ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 16ου αιώνα, όταν τα ιταλικά κράτη περνάνε σιγά σιγά υπό την ισπανική κυριαρχία. Η διάδοση της ισπανικής γλώσσας είναι μεγαλύτερη στους κύκλους της ιταλικής αριστοκρατικής τάξης, η οποία υιοθετεί τον συγκεκριμένο ισπανικό τρόπο ζωής. Στην διάδοση της ισπανικής γλώσσας συμβάλλει και η άποψη ορισμένων διάσημων Ιταλών λογοτεχνών, όπως μπορούμε να αναφέρουμε τον Pietro Bembo από την πόλη της Βενετίας και τον Ludovico Ariosto από τον ιταλικό νομό της Emila – Romagna, οι οποίοι θεωρούσαν την ισπανική γλώσσα πρότυπο γλωσσικής κομψότητας και υφολογικής εκφραστικότητας.

Από την ισπανική γλώσσα προέρχονται οι όροι signore, signora, signorina, ενώ με βάση την ισπανική forma di cortesia usted, ustedes διαμορφώνονται στα ιταλικά οι τύποι ευγενείας Lei και Loro.

Βασικά θα λέγαμε ότι ένας μεγάλος αριθμός ισπανικών επιρροών σε λήμματα υπάρχει και στις συγκεκριμένες ιταλικές διαλέκτους των περιοχών της Campania, της Calabria, της Puglia και των ιταλικών νησιών Sicilia και Sardegna που ήταν υπό την την άμεση ισπανική κυριαρχία. Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι στη ναπολιτάνικη διάλεκτο, δηλαδή στο dialetto napoletano, υπάρχουν διάφορες λέξεις ισπανικής καταγωγής όπως, guappo (“αλλαζών”), lazzarone (”ο ανήκων στη λαϊκή τάξη της Νapoli”), ammuinare (“κάνω φασαρία, ενοχλώ”), papello ( “χαρτί”). Πιθανότατα η ιταλική ονομασία της μαφίας της ιταλικής πόλης Napoli “camorra” προέρχεται από την καστιλιάνικη λέξη “camorra” που σημαίνει πρόβλημα (problema) και μπελάς (guaio).

Στην έδρα των Σχολών Καπάτου, στην οδό Ομήρου 13, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στα παραρτήματά μας στο Περιστέρι, στη Γλυφάδα, στη Νέα Σμύρνη και στο Μαρούσι, ξεκινούν νέα τμήματα ιταλικής αλλά και ισπανικής γλώσσας και κουλτούρας. Οι Σχολές Καπάτου είναι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε. Ενημερωθείτε για την έναρξη των νέων τμημάτων, στο 210 38 033 55.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.