Η ισπανική παρουσία στην Ιταλία IV

Σχολές Καπάτου Η ισπανική παρουσία στην Ιταλία IV

Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο ότι, από το 1620 η Ισπανία μπαίνει σε μια περίοδο κρίσης. Αυτό αναπόφευκτα επηρέασε και τον ιταλικό χώρο που αποτελούσε μέρος της αχανούς αυτοκρατορίας των Ισπανών βασιλέων.

Ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα για τους Ιταλούς αποτελούσε η βαριά φορολογία που είχαν επιβάλλει οι Ισπανοί.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι τους φόρους εισέπρατταν οι Ιταλοί συνεργάτες των Ισπανών.

Η Ισπανία διοικούσε την Ιταλία μέσω ενός ειδικού συμβουλίου στη Μαδρίτη (il consiglio d’ Italia) που ήταν επιφορτισμένο με τη διοίκηση της ιταλικής χερσονήσου.

Σε αυτό το συμβούλιο συμμετείχαν πολλοί Ιταλοί οι οποίοι είχαν γίνει σύμμαχοι των Ισπανών. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν οργανώσει εκτεταμένες ομάδες συμφερόντων που είχαν υποστηρικτές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ιταλικής κοινωνίας.

Αποτέλεσμα της κακοδιοίκησης και της επαχθούς φορολογίας ήταν το ξέσπασμα εξεγέρσεων.

Όμως αυτές δεν είχαν ως στόχο την ανατροπή της ισπανικής κυριαρχίας, αλλά την εκχώρηση προνομίων στις διάφορες ομάδες ή την κατάργηση φόρων.

Η πιο παροιμιώδης ήταν η εξέγερση του Masaniello στη Napoli που ξέσπασε στις 6 Ιουνίου του 1647, λόγω της επιβολής ενός φόρου στα φρούτα.

Ο Masaniello (Tommaso Aniello) ήταν ένας νεαρός Ναπολιτάνος ψαράς που προέρχονταν από μια πολύ φτωχή οικογένεια.

Ήταν ένα από τα πιο θρυλικά πρόσωπα της Napoli.

Αυτό οφείλεται στο όμορφο παρουσιαστικό του και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στην εξέγερση κατά του Ισπανού αντιβασιλέα.

Οι πρώτες μέρες της εξέγερσης σημείωσαν επιτυχία. Σύντομα, όμως, ο νεαρός αρχηγός απέκτησε εχθρούς που τον κατηγόρησαν για έκλυτα ήθη και ψυχασθένεια.

Ο Masaniello στο τέλος δολοφονήθηκε. Το σώμα του κομματιάστηκε και πετάχτηκε σε ένα λάκκο με σκουπίδια, ενώ το κεφάλι του στάλθηκε ως τρόπαιο στον αντιβασιλέα.

Πέρα από την επαχθή φορολογία ένα άλλο χαρακτηριστικό της ισπανικής κυριαρχίας, ήταν η συνεργασία των Ισπανών με την Καθολική Εκκλησία και η επιβολή των σκληρών κανόνων της Αντιμεταρρύθμισης.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε την ιταλική και την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα.

Επίσης υπάρχουν τμήματα για σπουδές στην Ιταλία.

Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα αρχαρίων, καλώντας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.