Η ισπανική παρουσία στην Ιταλία V

Σχολές Καπάτου Η ισπανική παρουσία στην Ιταλία

Η ισπανική παρουσία στην Ιταλία άφησε τα ίχνη της στον πολιτισμό αλλά και τη γλώσσα.

Οι Ιταλοί αριστοκράτες εντάχθηκαν στο διοικητικό σύστημα που επέβαλλαν οι Ισπανοί στην ιταλική χερσόνησο.

Έγιναν φανατικοί υποστηρικτές των Ισπανών και υιοθέτησαν την ισπανική κουλτούρα.

Έτσι, έχουμε στην Ιταλία το φαινόμενο του «spagnolismo», δηλαδή της επικράτησης της ισπανικής κουλτούρας.

Ένα πρώτο πεδίο είναι η μόδα. Οι Ιταλοί υιοθετούν το πολύ κομψό, περίτεχνο, βαρύ και συντηρητικό ντύσιμο της ισπανικής αυλής.

Ιδίως, οι άνδρες υιοθετούν τα ιδιαίτερα αρρενωπά ντυσίματα και κομμώσεις των Ισπανών κατακτητών.

Στην ιταλική πολιτιστική σκηνή εισάγονται τα ισπανικά πολιτισμικά μοντέλα, όπως το ισπανικό θέατρο και το στυλ της ισπανικής λογοτεχνίας.

Είναι χαρακτηριστική η επίδραση του ισπανικού μυθιστορήματος «romanzo picaresco» το οποίο, άλλωστε, είχε επηρεάσει όλη την Ευρώπη.

Γενικότερα, παρατηρείται μια τάση μιμητισμού των ηθών και του τρόπου διαβίωσης των Ισπανών, ο οποίος στην πορεία του χρόνου αποκτά παθητικό χαρακτήρα.

Ο Ισπανός στρατιώτης θα απεικονιστεί με κωμικό τρόπο στον χαρακτήρα του capitano της commedia erudita και της commedia dell’arte.

Από την πλευρά της και η Ιταλία θα επηρεάσει τους Ισπανούς κατακτητές.

Ο τόπος που έγινε το λίκνο της Αναγέννησης επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την ισπανική τέχνη.

Ο κορυφαίος Ισπανός λογοτέχνης Miguel de Cervantes κατά την παραμονή του στο Βασίλειο της Νεαπόλεως επηρεάστηκε από τον θρυλικό Δον Κιχώτη.

Πιο συγκεκριμένα, από το έπος Orlando Furioso του Ιταλού Ludovico Ariosto.

Σε κάποιες νουβέλες του ίδιου συγγραφέα η Ιταλία είναι ο τόπος ερωτικών περιπετειών και αναψυχής για τους Ισπανούς αριστοκράτες.

Η διάδοση του ισπανικού πολιτισμού ήταν τέτοια που, ιδίως στον ιταλικό νότο, οι Ιταλοί αριστοκράτες είχαν αποκτήσει τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα των Ισπανών.

Σε σημείο τέτοιο ώστε δεν ξεχώριζαν από αυτούς. Η ισπανική παρουσία στην Ιταλία θα συνεχιστεί στον ιταλικό νότο μέχρι το 1861  με την κυριαρχία της ισπανικής οικογένειας των Βουρβόνων.

Στις Σχολές Καπάτου μπορείτε να γνωρίσετε και τις 2 αυτές γλώσσες, καθώς και την κουλτούρα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.