Η ισπανική παρουσία στην Ιταλία

Σχολές Καπάτου Η ισπανική παρουσία στην Ιταλία

Η ισπανική παρουσία στην Ιταλία είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιταλικής γλώσσας και ιστορίας.

Θα ακολουθήσει μια σειρά από ενημερωτικά άρθρα που θα κάνουν γνωστή αυτή την πτυχή της ιταλικής ιστορίας, αρχίζοντας με το ιστορικό πλαίσιο της ισπανικής κυριαρχίας.

Η ισπανική παρουσία στην Ιταλία αρχίζει πολύ πριν την ένωση των ισπανικών βασιλείων (Αραγωνία, Καστίλη, κλπ), κατά τον 16ο αιώνα.

Όλα αρχίζουν όταν το Βασίλειο της Αραγωνίας επεμβαίνει στον ιταλικό νότο. Πιο συγκεκριμένα στους Σικελικούς Εσπερινούς, δηλαδή την εξέγερση των κατοίκων της Σικελίας κατά της κυριαρχίας της γαλλικής οικογένειας των Anjou. Η εξέγερση αυτή έλαβε χώρα το 1282.

Με τη συνθήκη της Caltabellotta τo 1302 μπαίνουν οι βάσεις για την ισπανική ηγεμονία στην Ιταλία. Η Σικελία θα γίνει αρχικά ένα ανεξάρτητο κρατίδιο υπό την κηδεμονία των Αραγωνέζων. Στη συνέχεια θα προσαρτηθεί στο Βασίλειο της Αραγωνίας (ένα από τα ισπανικά βασίλεια που βρίσκονταν στην περιοχή της σημερινής Καταλονίας).

Στο πρώτο μισό του 15ου αιώνα η επιρροή των Αραγωνέζων θα εξαπλωθεί και στο Βασίλειο της Νεαπόλεως. Ο ισπανικός αυτός οίκος θα εγκαθιδρύσει μια βασιλική αραγωνέζικη δυναστεία στη Νάπολη.

Η ισπανική παρουσία στην Ιταλία θα γίνει, όμως, πολύ πιο αισθητή από το πρώτο μισό του 16ου αιώνα, όταν θα αρχίσουν οι ιταλικοί πόλεμοι. Δηλαδή, η σύγκρουση του ενοποιημένου πλέον ισπανικού βασιλείου με τη Γαλλία για την κυριαρχία στην ιταλική χερσόνησο και την Ευρώπη.

Η Ιταλία θα γνωρίσει μια περίοδο εισβολών, αιματηρών μαχών και λεηλασιών η οποία θα λήξει επισήμως το 1559 με τη συνθήκη του Cateau Cambrésis.

Η συνθήκη αυτή θα σημάνει και το τέλος της ανεξαρτησίας των ιταλικών ηγεμονιών, καθώς παραδίδει την Ιταλία στα χέρια των Ισπανών.

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά της ισπανοκρατίας στην Ιταλία σε όλους τους τομείς.

Στόχος των Σχολών Καπάτου είναι η ποιοτική γνωριμία των σπουδαστών με όλες τις πτυχές της ιταλικής γλώσσας και ιστορίας.

Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα που ξεκινούν άμεσα στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.