Η ιστορία της πόλης της Φλωρεντίας III

Σχολές Καπάτου Η ιστορία της πόλης της Φλωρεντίας III

Η ιστορία της πόλης της Φλωρεντίας: Palazzo Medici, Palazzo Vecchio, Piazza della Signoria, Galleria degli Uffizi.

Ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της Φλωρεντίας είναι χωρίς αμφιβολία το ανάκτορο της ηγεμονικής οικογένειας των Μεδίκων (Palazzo de’ Medici) στην Via Cavour, την παλιά Via Larga. To τετράγωνο επιβλητικό μέγαρο κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Michelozzo το 1444 – 1460. Η πρόσοψή του αποτελεί κόσμημα της πόλης, ενώ το εσωτερικό του φιλοξενεί όμορφα έργα τέχνης.

Το απαράμιλλης ομορφιάς Παλαιό Ανάκτορο γνωστό και ως «Palazzo Vecchio» βρίσκεται στην άκρη της επιβλητικής Piazza della Signoria. Τόσο η πλατεία όσο και το κτίριο αποτελούσαν το κέντρο της πολιτικής ζωής της Φλωρεντίας. Το μέγαρο χτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα – αρχές 14ου αιώνα.

Σήμερα στεγάζει το δημαρχείο της πόλης. Ο πύργος του, ύψους 95 μέτρων, αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα σύμβολα της Φλωρεντίας και ίσως το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Οι αίθουσες του Palazzo Vecchio προκαλούν δέος στον επισκέπτη εξαιτίας της καλαισθησίας τους και των έργων τέχνης που φιλοξενούν. Ξεχωρίζουν η αίθουσα με τα χρυσά κρίνα (sala dei gigli), που ήταν το έμβλημα της δημοκρατίας της Φλωρεντίας. Η αίθουσα των 500 (salone dei Cinquecento), όπου κατά την περίοδο της δημοκρατίας λαμβάνονταν όλες οι σπουδαίες αποφάσεις για την διακυβέρνηση της πόλης.

Η Piazza della Signoria στο παρελθόν φιλοξενούσε τις συγκεντρώσεις των πολιτών, όταν έπρεπε να αποφασίσουν για ζωτικής σημασίας ζητήματα. Θεωρείται η πιο εντυπωσιακή πλατεία της Ιταλίας.

Στο κέντρο της ο επισκέπτης μένει έκπληκτος από την Κρήνη του Ποσειδώνα (Fontana di Nettuno), έργο του Bartolomeo Ammannati. Δίπλα από το σιντριβάνι υπάρχει ο  έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Δούκα Cosimo I de’ Medici. Ενώ μέχρι τον 19ο αιώνα εκεί βρισκόταν και ο αυθεντικός Δαβίδ (David) του Michelangelo.

Ένα από τα πιο όμορφα γλυπτά της πλατείας είναι ο Περσέας (Perseo) που κρατά το κεφάλι της Μέδουσας (Medusa) του Benvenuto Cellini.

Η Galleria degli Uffizi αποτελεί την πρώτη πινακοθήκη στον κόσμο. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, από τον αρχιτέκτονα Vasari. Το διασημότερο έκθεμα του μουσείου είναι η Γέννηση της Αφροδίτης (La Nascita di Venere) του Sandro Botticelli.

Ξεχωρίζουν, επίσης, η Αφροδίτη του Ουρμπίνο (Venere di Urbino) του Tiziano, η Αγία Οικογένεια (Sacra Famiglia) του Michelangelo, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Annunciazione) του Leonardo da Vinci και οι προσωπογραφίες του Δούκα και της Δούκισσας του Urbino που φιλοτέχνησε ο Piero della Francesca. Εκθέτονται και καταπληκτικά έργα του Caravaggio.

Υπάρχουν και ελληνικής προέλευσης εκθέματα, όπως τα αρχαιοελληνικά αγάλματα στην εσωτερική πλευρά του κτιρίου κι ένας θαυμάσιος πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).

Η Galleria degli Uffizi, ήταν ένα πολύ πρωτοποριακό κτίριο. Ο Vasari την κατασκεύασε με στρώματα γυαλιού προκειμένου να εισχωρεί ευκολότερα το φως για να τονίζει τους εσωτερικούς χώρους.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε τα ιταλικά από το 1983. Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα που ξεκινούν στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.