Η ιταλική κουζίνα της Bologna

Σχολές Καπάτου Η ιταλική κουζίνα της Bologna

Η ιταλική κουζίνα αναπτύχθηκε διαμέσου των αιώνων. Οι ρίζες της ανέρχονται στο IV αιώνα π.Χ.

Από τα παλιά χρόνια βασιζόταν σε απλά αγνά υλικά, πράγμα που συνεχίζεται ακόμα και στις μέρες μας.

Συνήθως, οι νοικοκυρές έβαζαν όλη τους την αγάπη στην τέχνη της μαγειρικής, ώστε να αρέσει στην οικογένειά τους το προτεινόμενο πιάτο ημέρας. Τα πιάτα τους είναι δημιουργίες της κάθε γιαγιάς, παρά συνταγές των διάσημων μαγείρων.

Χρησιμοποιούσαν, σχεδόν πάντα, τα ίδια υλικά χωρίς να τα αλλάζουν. Άλλαζαν μόνο το σχήμα αλλά και η γεύση του πιάτου.

Η απλότητα αυτής της κουζίνας φαίνεται στα πιάτα της. Η σύνθεσή τους περιέχει 4 μέχρι 8 υλικά. Κάθε ιταλικός νομός ξεχωρίζει για την αφθονία της γεύσης και των υλικών του.

Ένας παράγοντας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ιταλικής γλώσσας σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως στην Ιαπωνία, στη χώρα μας και αλλού, ήταν και η ιταλική κουζίνα.

Η ιταλική χερσόνησος φημίζεται για τα ζυμαρικά, το κεφαλοτύρι και τα αλλαντικά της. Είναι προϊόντα που εξάγονται σε όλον τον κόσμο.

Από όλες τις τοπικές κουζίνες ονομαστή είναι η κουζίνα της Bologna, γι’ αυτό και της έχουν αποδώσει την ονομασία Bologna la grassa (η χοντρή), η πόλη του φαγητού (la città del cibo).

Αυτή η τοπική κουζίνα, όπως επίσης και όλης της περιοχής της Emilia Romagna, χαρακτηρίζεται για την παράδοσή της στις διάφορες σπεσιαλιτέ (specialità). Κυρίως στα πρώτα πιάτα (i primi piatti), δηλαδή τα ζυμαρικά, στα αλλαντικά, όπως i salumi, gli affettati, gli insaccati, la mortadella. Το κρέας προτίμησής τους είναι το χοιρινό (la carne di maiale).

Όσον αφορά στα ζυμαρικά ζυμώνονται στο χέρι (la pasta fatta a mano) και περιέχουν πολλά αυγά (la pasta all’ uovo). Φυσικά, είναι ολόφρεσκα αφού τα φτιάχνουν καθημερινά.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τα tortellini, τα οποία έχουν μεγάλη ποικιλία στη γέμιση. Ονομαστά είναι τα tortellini al brodo (με ζωμό). Έχουν σχήμα στρογγυλό, όπως ο αφαλός της Θεάς Αφροδίτης (Venere).

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε, εκτός από τα ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά. Ενημερωθείτε για τα νέα θερινά τμήματα αρχαρίων ιταλικών, ισπανικών και τουρκικών, που ξεκινούν σύντομα.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.