Η ιταλική πόλη Ivrea

Σχολές Καπάτου Η ιταλική πόλη Ivrea

Η ιταλική πόλη Ivrea είναι μια βιομηχανική περιοχή του 20ου αιώνα. Είναι ένας δήμος με 24.000 κατοίκους, στη μεγαλούπολη του Τορίνο, στο νομό Piemonte. Όμως, από πολλούς θεωρείται ότι είναι η πρωτεύουσα της περιοχής Canavese. Αυτή η περιοχή βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Ιταλίας, ανάμεσα στο Τορίνο και στο νομό Vale d’Aosta.

Η ιταλική πόλη Ivrea έχει συνδέσει το όνομά της με την εταιρεία Olivetti. Ο Camillo Olivetti, μηχανολόγος του Πολυτεχνείου, ήταν ένας Ιταλός επιχειρηματίας. Ήταν εκείνος που δημιούργησε την εταιρεία Olivetti. Στεγαζόταν σε ένα χαρακτηριστικό κόκκινο κτίριο δυο ορόφων. Έφερε την επιγραφή «OLIVETTI & C.PRIMA FABBRICA NAZIONALE MACCHINE PER SCRIVERE». Παλιά, ήταν η σημαντικότερη εταιρεία που προμήθευε γραφομηχανές, η καθεμία διαφορετικού χρώματος και design.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Βασικά, για την ιστορία, τότε η επιχείρηση είχε μόνο τέσσερις εργάτες. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Camillo τους μάθαινε στοιχεία μηχανικής, τεχνικές κατασκευής καθώς και αριθμητική. Μάλιστα, εκείνη την εποχή, η εταιρεία Fiat είχε 50 εργαζόμενους και είχε αρχίσει τη λειτουργία της πριν 10 χρόνια. Η εταιρεία ανακαινίστηκε μεταξύ του 1930 και 1960, με σχέδιο διάσημων πολεοδόμων και Ιταλών αρχιτεκτόνων.

Η φιλοσοφία της εταιρείας

Φυσικά, τη δραστηριότητα του πατέρα Camillo συνεχίζει ο γιος του, Adriano Olivetti. Με τον Adriano εμφανίζεται και η πρώτη αριθμομηχανή. Ο ιδρυτής είχε τη δική του επιχειρηματικότητα και φιλοσοφία, τις οποίες ακολούθησε κατόπιν και ο γιος του.

Επί της εποχής του η Olivetti ήταν μία ζωντανή επιχείρηση. Φρόντιζε για το καλό των εργαζομένων στην  εταιρεία. Πράγματι, οι εργαζόμενοι είχαν πολλές παροχές, σπαστά ωράρια, χορηγία υποτροφιών στις οικογένειες. Πολλά παιχνίδια και δώρα στις γιορτές των Χριστουγέννων, παιδικούς σταθμούς, ιατρεία, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, λέσχη για φαγητό και μια βιβλιοθήκη. Πιο συγκεκριμένα, ήταν όλα δωρεάν, ή σε συμφέρουσες τιμές για τους εργαζόμενους.

Το 1955 η εταιρεία έφτασε να έχει 50.000 εργαζόμενους. Εν συνεχεία, το 1960, με το θάνατο του Adriano, αναλαμβάνει ο γιος του Roberto.

Olivetti ένας κολοσσός

Το 1963 η εταιρεία Olivetti είναι ένας κολοσσός με πολλούς μετόχους, εκ των οποίων η Pirelli, η Fiat και άλλες. Από το 1970  και μετά, η εταιρεία Olivetti αρχίζει τη συνεργασία της με τα κέντρα CNR (CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE). Συγκεκριμένα, με πολύ καλές σχολές Πληροφορικής Πολυτεχνείου της Ιταλίας. Βέβαια ήταν η εποχή όπου στην Ιταλία αναπτυσσόταν η σχολή Πληροφορικής, σε διάφορα Πολυτεχνεία.

Το 2008 δημιουργήθηκε το ίδρυμα Adriano Olivetti και από το 2012 άρχισαν όλες οι σχετικές ενέργειες ώστε η ιταλική πόλη Ivrea, να είναι μέρος της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Από την 1η Ιουλίου του 2018, ανήκει στην εθνική κληρονομιά της UNESCO, μάλιστα κατέχει την 54η θέση.

Αυτή η αναγνώριση έρχεται για να τιμήσει τον επιχειρηματία Adriano Olivetti για την προσφορά του στην ιταλική κοινωνία και στην καινοτομία της επιχειρηματικότητας.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NdRv9ZHObRg

https://www.msn.com/es-ar/noticias/videos/ivrea-nominata-patrimonio-unesco-%C3%A8-citt%C3%A0-industriale-del-xx-secolo/vp-AAzrHu5

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.