Η ιταλική πόλη Matera

Σχολές Καπάτου Η ιταλική πόλη Matera

Η Ιταλία κατέχει ρεκόρ συμμετοχής στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco με τα πιο πανοραμικά μέρη : από τις Δολομιτικές Άλπεις μέχρι τις Συρακούσες και τη βραχώδη νεκρόπολη της Παντάλια, και από τον όμορφο νομό της Πούλια μέχρι τα πρωτοχριστιανικά μνημεία της πόλης Ravenna, κι ανάμεσά τους χωριουδάκια, βουνά, κάστρα, εκκλησίες, πόλεις, μνημεία, έργα τέχνης.

Η ιταλική πόλη Matera κατέλαβε το 1993, την 6η θέση στην κατάταξη με χρονολογική σειρά και πρώτη από τις ιταλικές πόλεις του Νότου, στο World Heritage List της Unesco. Στις 17/10/2014 ανακηρύχθηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019.

Συγκεκριμένα, η πόλη Sassi di Matera έχει τους αρχαιότερους οικισμούς παλαιολιθικής εποχής, λαξευμένους μέσα στους βράχους και στους γκρεμούς. Οροφές σπιτιών που γίνονται σπίτια για τα υπερυψωμένα επίπεδα των βράχων αυτής της  ξεχωριστής και μοναδικής πόλης. Ένα μεγάλο φαράγγι χωρίζει την πόλη στα δυο και το ποτάμι Gravina την διαπερνά κατά μήκος. Είναι μια πόλη, που με το πέρασμα των χρόνων πλάστηκε και δημιούργησε πολιτισμούς ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας για την ιταλική κληρονομιά του κράτους.

Όλη η περιοχή της Matera είναι τόσο επιβλητική, που ονομάστηκε «δεύτερη Βηθλεέμ», ενέπνευσε συγγραφείς, καλλιτέχνες καθώς και σκηνοθέτες, όπως τον Mel Gibson, που επέλεξε αυτή την ιταλική περιοχή για τα γυρίσματα του έργου του «Τα Πάθη του Χριστού» (“Passione di Cristo”).

Τη δεκαετία του πενήντα, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους μέσα στα βράχια και μετακόμισαν σε μοντέρνα σπίτια, ενώ όλοι οι συγκεκριμένοι λαξευτοί χώροι-σπίτια με εκείνη την παλιά αρχιτεκτονική, ανακαινίστηκαν και είναι πια τόπος τεράστιας ομορφιάς.

Σήμερα, από εκείνες τις παλιές περιοχές, ξεχωρίζει η περιοχή Civita, φυσικό οχυρό στην καρδιά της αρχαίας πόλης που αποτελεί το πιο εκθαμβωτικό σημείο μέσα στα βράχια και τα απόκρημνα μέρη Sasso Barisano και Sasso Caveoso. Το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου.

Οι κάτοικοι της νότιας Ιταλίας αγαπούν και νοσταλγούν τον τόπο τους, γι αυτό, αν και έχουν εγκατασταθεί σε άλλες πόλεις της Ιταλίας, όταν μπορούν τα καλοκαίρια, επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη για να δουν συγγενείς και φίλους και να παρευρεθούν στις  τοπικές γιορτές, όπως εκείνη της Παναγίας, στις 2 Ιουλίου (“Madonna della Bruna”), έτσι ο τόπος είναι γεμάτος ζωή. Θυμούνται την παράδοση της τοπικής κουζίνας, γεύονται την “crapiata”, ένα πιάτο φτωχικό που έτρωγαν παλιά οι ντόπιοι, στα δύσκολα χρόνια της φτώχειας και της ανέχειας. Τις ημέρες του καρναβαλιού, γιορτάζουν το έθιμο με τους “canti di questua”, χρησιμοποιώντας ένα απλό τοπικό μουσικό όργανο που ονομάζεται “cupa cupa”.

Στην περιοχή έχουν γυριστεί πολλές ταινίες, παλιές και πρόσφατες, που συμβάλλουν στη διάδοση της ιταλικής παράδοσης και προβάλλουν το ιδιαίτερο τοπίο της πόλης Matera.

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι Ιταλοί θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές χαράς, παρακολουθώντας στην ιταλική τηλεόραση το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Χριστούγεννα στις σπηλιές», από την πόλη της Matera.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.