Η ιταλική φάτνη

Σχολές Καπάτου Η ιταλική φάτνη

Η ιταλική φάτνη και τα ιταλικά Χριστούγεννα

Η ιταλική φάτνη διακοσμεί όλα τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα. Η ιταλική φάτνη αποτελεί παράδοση για τους Ιταλούς. Βασικά, η τέχνη της φάτνης αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του 1700 σε τρεις ιταλικές πόλεις, στη Γένοβα, στη Μπολόνια και στη Νάπολη.

Συγκεκριμένα, στη Νάπολη κατά μήκος της οδού Via San Gregorio Armeno υπάρχουν αναρίθμητα μαγαζιά. Εδώ, μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα κλασσικά αγαλματίδια με τη μορφή βοσκού. Επίσης, μοντέρνες μορφές της ιταλικής κουλτούρας ή καθημερινότητας, όπως τον Toto, την Pulcinella και άλλα. Επίσης, στην ιταλική Μπολόνια είναι παράδοση για τους κατοίκους της να επισκεφθούν την αγορά της Santa Lucia. Εκεί, προμηθεύονται τα αγαλματίδια (le statuette), τα σπιτάκια (le casette), τα φωτάκια (le lampadine) και την πράσινη χλόη που διακοσμεί το δάπεδο της φάτνης (il muschio).

Καμία ιταλική φάτνη δεν είναι ίδια με την άλλη.

Πράγματι, όλες οι φάτνες στην Ιταλία διαφέρουν μεταξύ τους. Τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τον πλούτο της παρουσίασής τους. Δηλαδή, τα καλόγουστα αριστουργήματα που τις διακοσμούν που συνήθως είναι ανάγλυφα αγαλματίδια φτιαγμένα με το χέρι.

Τα ιταλικά Χριστούγεννα και η τέχνη της φάτνης είναι η χαρά των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Οι δημιουργοί της είναι ονομαστοί, οι παλιοί καλοί χειροτέχνες που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Αξίζει να αναφέρουμε τη φάτνη των Χριστουγέννων στην ιταλική Riviera Ligure di Levante καθώς και τη διάσημη φάτνη της Manarola (ένα χωριουδάκι στις Cinque Terre της Γένοβας), που είναι και η πιο μεγάλη φάτνη του κόσμου.

Η ιταλική φάτνη της Manarola είναι μια παράδοση που άρχισε το 1976 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, η φάτνη αυτή έχει κατασκευαστεί από τον Mario Andreoli. Τη διακοσμούν 17.000 λαμπάκια κατά μήκος 80 χιλιομέτρων ηλεκτρικού νήματος και 300 φιγούρες – αγαλματίδια κανονικού μεγέθους. Το άξιον λόγου είναι ότι αυτή η φάτνη εκτείνεται σε όλο το βουνό της Manarola και φαίνεται από τη θάλασσα. Πράγματι, όταν δύει ο ήλιος κι αντανακλά το κόκκινο φως του στη θάλασσα αναδεικνύεται το μεγαλείο της Liguria. Το θέαμα είναι ξεχωριστό κι ανεπανάληπτο.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=RTl3ZH4nP-4

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.