Η κινέζικη Πρωτοχρονιά

Σχολές Καπάτου Η κινεζική Πρωτοχρονιά

Η κινέζικη Πρωτοχρονιά  初一 Chūyī

Η κινέζικη Πρωτοχρονιά δε συμπίπτει με την 1η Ιανουαρίου όπως σε όλες τις Δυτικές Χώρες. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Παρόλο που η κινεζική Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρόνο, αφού βασίζεται ακόμη και σήμερα στο αρχαίο κινεζικό ημερολόγιο που είναι σεληνιακό. Αυτές οι διαφορετικές ημερομηνίες επαναλαμβάνονται σε μια περίοδο 60 ετών, ενώ κάθε έτος παίρνει την ονομασία ενός ζώου.

Φέτος λοιπόν, στις 5 Φεβρουαρίου είναι η κινεζική Πρωτοχρονιά και οι Κινέζοι υποδέχονται τη χρονιά του χοίρου. Ο χοίρος συμβολίζει την οικογένεια και το σπίτι.

Υπάρχουν πολλοί θρύλοι σχετικά με την προέλευση του κινεζικού ωροσκοπίου. Ο επικρατέστερος λέει ότι ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινεζική Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του. Ο αρουραίος, το βουβάλι, ο τίγρης, το κουνέλι, ο δράκος, το φίδι, το άλογο, ο τράγος, ο πίθηκος, ο κόκορας, ο σκύλος και το γουρούνι. Έτσι, ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα αυτά. Κάθε άνθρωπος που γεννιέται στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου.

Η κινέζικη Πρωτοχρονιά, μια οικογενειακή γιορτή

Η κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι μια οικογενειακή γιορτή που διαρκεί δυο εβδομάδες και λήγει με τη γιορτή των φαναριών. Το κόκκινο είναι το χρώμα που κυριαρχεί παντού. Στα ρούχα, στη διακόσμηση και στα δώρα, καθώς συμβολίζει τη φωτιά που φέρνει επιτυχία και διώχνει την κακή τύχη. Για τον ίδιο λόγο οι Κινέζοι ρίχνουν αμέτρητα πυροτεχνήματα αυτές τις μέρες. Έτσι επιδιώκουν να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Στο τραπέζι τους υπάρχει κοτόπουλο ή ψάρι και ζυμαρικά που συμβολίζουν μια νέα χρονιά γεμάτη πλούτη. Και για γλυκό έχουν κέικ, που συμβολίζει την πρόοδο. Την πρώτη μέρα του νέου έτους απαγορεύεται να κάνουν καθαριότητα στο σπίτι, να λουστούν και να κουρευτούν γιατί έτσι διώχνουν την καλή τύχη (fu 福)  και ξεπλένουν την περιουσία τους. Τέλος, τις 15 αυτές μέρες δεν αγοράζουν ποτέ βιβλία, γιατί η κινεζική λέξη για το βιβλίο είναι shū, η οποία προφέρεται το ίδιο με τη λέξη που χρησιμοποιούν για το ρήμα χάνω.

Η κινέζικη Πρωτοχρονιά τα τελευταία χρόνια γιορτάζεται και σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την κινεζική γλώσσα και κουλτούρα, με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus.

Μαθήματα κινεζικών για όλα τα επίπεδα διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online κινεζικών, καθώς και παιδικά τμήματα κινεζικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.