Η μελωδία Fado

Σχολές Καπάτου- H μελωδία Fado-

Η μελωδία Fado

 

Η μελωδία Fado αναφέρεται σε γραπτές πηγές για πρώτη φορά γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα. Ξεκίνησε ως ξεχωριστό μουσικό είδος στα καταγώγια γύρω από το λιμάνι της Λισαβόνας. Έτσι παρά την ταπεινή του καταγωγή, δεν άργησε να εισέλθει στα αριστοκρατικά σαλόνια της Πορτογαλίας.

Η μελωδία Fado μετατράπηκε σε μουσική έκφραση της saudade. Η έννοια saudade μεταφράζεται πολύ δύσκολα σε άλλες γλώσσες. Είναι ένα μείγμα μελαγχολικής ονειροπόλησης, νοσταλγίας, ανάμνησης αλλοτινών εποχών και έντονης επιθυμίας για μακρινά ταξίδια.

Αναμφισβήτητη σταρ του fado στον 20ό αιώνα ήταν η Amália Rodrigues. Με την εκφραστική της φωνή, κατάφερε να μετατρέψει το fado σε «εθνική» μουσική της Πορτογαλίας και να το κάνει γνωστό πέρα από τα όρια της χώρας της.

Όχι άδικα, διάδοχος της Amália Rodrigues θεωρείται η Mariza (γεν. 1976) η οποία κατάγεται από τη Μοζαμβίκη, μια πρώην πορτογαλική αποικία, η οποία μεγάλωσε σε μια γειτονιά της Λισσαβόνας. Η Mariza κατάφερε να συνδυάσει προσεκτικά το fado με άλλες, σύγχρονες μελωδίες. Ενορχήστρωσε κομμάτια fado προσθέτοντας κι άλλα μουσικά όργανα, πέρα από τις δυο κιθάρες που παραδοσιακά απαιτεί αυτό το μουσικό είδος.

Η διάδοση του Fado

Στη διάδοση του fado, πέραν των ορίων της Πορτογαλίας, συνέβαλαν επίσης καλλιτέχνες από τις πρώην πορτογαλικές αποικίες. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Sara Tavares (γεν. 1978), με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήριο, που μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές της Λισαβόνας. Η Sara Tavares πρόσθεσε στο fado δυτικοαφρικανικές και αμερικάνικες μελωδίες δίνοντας του, μέσα από την έμπνευση της, μια νέα ώθηση.

Όσο κι αν το fado ξεκίνησε ως περιθωριακό μουσικό είδος, ακολούθησε μια πετυχημένη διαδρομή. Κυρίως στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, η μελωδία Fado εντάχθηκε σε θεατρικές επιθεωρήσεις. Εμφανίστηκαν δε και χώροι αποκλειστικής ερμηνείας αυτού του μουσικού είδους: Τα “casas de fado”. Τις τελευταίες δεκαετίες, με την ανάπτυξη του τουρισμού, τα casas de fado θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα του πορτογαλικού μουσικού φολκλόρ και είναι ένα από τα “must” για τους ξένους περιηγητές.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα. Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών

Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15). Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355

https://www.youtube.com/watch?v=oP2xmmqgIqQ

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.