Η μούμια του Ötz

Σχολές Καπάτου Η μούμια του Ötz

Η μούμια του Ötz και η ανακάλυψή της

Τον Σεπτέμβριο του 1991, ένα ζευγάρι ορειβατών από τη Γερμανία βρέθηκε στις χιονοσκεπείς κορυφές της κοιλάδας του Ötz της Αυστρίας μπροστά σ’  ένα πτώμα. Φυσικά, ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, διαφάνηκε ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό πτώμα. Ήταν η σορός ενός ανθρώπου που  έζησε πριν 5.000 χρόνια  και θάφτηκε κάτω από τους αιώνιους, όπως νομίζαμε, πάγους.

Με επιστημονικά δεδομένα, η σορός αυτού του άτυχου ανθρώπου θεωρείται μούμια. Συγκεκριμένα ,καταψύχτηκε και διατηρήθηκε σχεδόν ανέπαφη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά, ο χαρακτηρισμός αυτός αντιβαίνει τις παραδοσιακές αντιλήψεις περί μούμιας που έχουν καθιερωθεί σε επίπεδο λαϊκής συνείδησης και που ταυτίζονται με τις εικόνες που έχουμε για την Αρχαία Αίγυπτο.

Η μούμια του Ötz και οι πληροφορίες που έχουμε γι’ αυτή

Η μούμια του Ötz παρέχει υπερπολύτιμες πληροφορίες, «από πρώτο χέρι», στους επιστήμονες της ύστερης Εποχής του Λίθου. Κατά πάσα πιθανότητα, ο Ötzi όπως τον λένε χαϊδευτικά οι Αυστριακοί, μπήκε στην περιοχή κάποιας άλλης ομάδας ανθρώπων της εποχής εκείνης και κτυπήθηκε με βέλος. Εκεί ξεψύχησε και για τα υπόλοιπα φρόντισε η φύση. Σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι αποκάλυψαν ακόμα και το είδος του τελευταίου γεύματος που έλαβε πριν πεθάνει. Βρήκαν ακόμα και υπολείμματα από τις τροφές που είχε αποθηκεύσει στο ταγάρι του. Κι αυτά προστίθενται στα ρούχα που φορούσε ή τον λοιπό εξοπλισμό που έφερε. Πρόκειται για έναν άνδρα γύρω στα 45 που είχε διανύσει μεγάλες αποστάσεις περπατώντας.

Το 1998, η Αυστρία παρέδωσε την μούμια του Ötz  στις ιταλικές αρχές.Συγκεκριμένα, έγινε η διαπίστωση ότι το σημείο που βρέθηκε ήταν για λίγα μέτρα εντός του ιταλικού εδάφους. Έκτοτε, φυλάσσεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Alto Adige (Museo Archeologico dell’ Alto Adige) που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Bolzano / Bozen. Ένα παρόμοιο, υπαίθριο μουσείο (Ötzi-Dorf – Das Leben in der Steinzeit), με ένα ομοίωμα της μούμιας και συναφή αντικείμενα, άνοιξε γι’ αυτό το σκοπό και στο χωριό Umhausen, στην κοιλάδα του Ötz.

Η μούμια του Ötz σηματοδοτεί την αρχή μιας περιόδου που μόλις ξεκίνησε. Το λιώσιμο των πάγων στις Άλπεις,  και σε άλλα μέρη του κόσμου, θα επιφέρει επώδυνες αλλαγές παγκοσμίως. Η θετική όψη αυτής της μετάβασης έγκειται στο ότι έρθουν στο φως ολοένα και περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτούς που έζησαν πριν από μας.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=XL9quuL_1_I

https://www.youtube.com/watch?v=jmmLk7vp21w

 

 

 

 

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.