Η Νήσος Βαλαάμ

Νήσος Βαλαάμ

Η νήσος Βαλαάμ

Στην Β. Ρωσία σε ένα αρχιπέλαγος περισσότερων από πενήντα νησιών στην μεγάλη λίμνη Λάντογκα (Ла́дога) βρίσκεται η νήσος  Βαλαάμ (Валаа́м).  Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι παγωμένη οχτώ μήνες το χρόνο. Η νήσος Βαλαάμ φιλοξενεί μια μικρή μονή της Ρωσίας που χαρακτηρίζεται και ως Άθως του Βορρά. Με την πάροδο του χρόνου η μικρή αυτή μονή εξελίχθηκε σε ένα μοναστικό συγκρότημα. Συγκεκριμένα κατασκευάστηκαν  εκκλησίες , παρεκκλήσια, σπίτια , κελιά και φτιάχτηκαν δρόμοι και όλα αυτά έγιναν γιατί κάθε χρόνο οι προσκυνητές όλο και αυξάνονταν. Το τοπίο είναι φανταστικό. Παρόλο την φυσική άγρια ομορφιά του,  παρέχει ησυχαστικό καταφύγιο στους μοναχούς που προσέρχονται σε αυτό. Οι μοναχοί εργάζονται  καλλιεργώντας την γη μέσα σε αντίξοες συνθήκες λόγω του ισχυρού ψύχους. Συγκεκριμένα αγιογραφούν και λειτουργούνται στις αγρυπνίες. Βασικά τα διακονήματα με τα οποία ασχολούνται είναι η κηροποιία και η χαρακτική σε ξύλο.

Οι φωτογράφοι μοναχοί της νήσου Βαλαάμ

Το μοναστήρι Βαλαάμ  είναι γνωστό επίσης για τους φωτογράφους μοναχούς του και την εκκλησιαστική του μουσική (μείγμα βυζαντινής και ρωσικής ψαλτικής). Βασικά  γύρω στο 1850, μετά από δωρεές πιστών προσκυνητών , δημιουργήθηκε ένα σημαντικό  στούντιο φωτογραφίας. Έτσι βλέπουμε τους  μοναχούς   να φωτογραφίζουν τις εκκλησίες, τις σκήτες και διάφορες στιγμές της μοναστικής ζωής. Οι φωτογραφίες αυτές δεν βρίσκονται όλες στο αρχείο της μονής, αλλά είναι σκόρπιες σε διάφορες συλλογές και ιδιώτες. Η μονή έχει παρουσιάσει τις πιο όσιες μορφές της ρωσικής ιστορίας μένοντας μακριά από τον κόσμο, από αναστατώσεις και πειρασμούς.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Στα μαθήματα ρωσικών κατά την διάρκεια της διδασκαλίας πολλές φορές γίνονται αναφορές στις συνήθειες καθώς και στα ενδιαφέροντα των Ρώσων. Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας , είναι ομαδικά, ή ιδιαίτερα, δια ζώσης ή on line , ενηλίκων και παιδικά. Διδάσκονται από αρχάριο  επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο Г2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Ρωσικών προετοιμασίας για τις πιστοποιήσεις της ρωσικής γλώσσας, δηλαδή TORFL (ТРКИ) στα επίπεδα A1, A2, B1, B2, Г1, Г2.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27),Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.