Η οδός Francigena

Σχολές Καπάτου Η οδός Francigena

Η οδός Francigena, κατά την αρχαιότητα, είχε πολλές ονομασίες, «Franchigena», ή «Francisca», ή «Romea». «Francigena» σημαίνει ότι γεννιέται από τη Γαλλία. Η οδός αυτή ήταν ένα μεγάλο σύμπλεγμα δρόμων, γνωστοί με την ονομασία «romee».

Κατά το μεσαίωνα, η οδός Francigena ξεκινούσε από τη Δυτική Ευρώπη και σε ταξίδευε στην καρδιά της ηπείρου. Συγκεκριμένα, από το Canterbury οδηγούσε στη Ρώμη. Κατόπιν, συνέχιζε προς το νότιο τμήμα της ιταλικής χερσονήσου, στη Puglia. Εκεί βρίσκονταν τα λιμάνια από όπου οι προσκυνητές μεταβιβάζονταν προς τους Αγίους Τόπους. Τόποι προσκυνήματος και τόποι των σταυροφόρων. Μια εκπληκτική διαδρομή.

Ο κεντρικός άξονας αντιστοιχούσε στο δρόμο της Fiandra (route de la Flandre). Ένας εμπορικός δρόμος που συνέδεε τα πιο εμπορικά κέντρα της Ευρώπης.

Η οδός Francigena ανήκει στην Εθνική κληρονομιά της UNESCO. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι, από το 2001, έχει δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός σύλλογος των δρόμων «Francigena». Ο σύλλογος παρουσιάζει τη διαδρομή διασχίζοντας την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη και συμβάλλει στην αξιοποίηση και την ανάπτυξη αυτής της μεγάλης διαδρομής.

Επίσης ανατρέχει στην ιστορία της ιταλικής χερσονήσου. Στη διαδρομή εντός του ιταλικού εδάφους, οι προσκυνητές διέσχιζαν τον ποταμό Πάδο και από την πόλη Piacenza συνέχιζαν στο γνωστό δρόμο Via Emilia, που ήταν πολύ εμπορικός δρόμος για εκείνη την εποχή. Ένωνε τη Ρώμη με το Ρίμινι. Αφήνοντας τη Via Emilia, προχωρούσαν από την πλαγιά του λόφου του San Gimignano και έφταναν στη Siena. Έτσι, στην εποχή μας, όσοι επισκέπτονται την περιοχή του San Gimignano, βλέπουν μια μικρή πόλη που διατήρησε την αρχιτεκτονική της και την ομορφιά της, γιατί ο δρόμος Francigena περνούσε έξω από την πόλη.

Από τη Siena, ο δρόμος οδηγούσε στη Ρώμη, περνούσε από την κοιλάδα Val d’Orcia, ένα μαγευτικό, καταπράσινο τοπίο, με ψηλά κυπαρίσσια και αμπέλια. Στις μέρες μας, σε αυτή την περιοχή υπάρχουν πολλά μαγαζιά, μπαρ, εστιατόρια, bed and breakfast.

Στη Ρώμη η διαδρομή ακολουθούσε ένα μέρος του δρόμου Via Appia, ή τον παράλληλο δρόμο Via Latina. Οι προσκυνητές πήγαιναν στη Ρώμη για να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου Πέτρου.

Η Via Francigena ενωνόταν με το δρόμο της Ισπανίας που οδηγούσε στο μοναστήρι του Santiago de Compostela, όπου υπήρχε ο τάφος του Αγίου Ιακώβου.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=ddp3YRiRwgE

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.