Η πόλη της Βενετίας

Σχολές Καπάτου Η πόλη της Βενετίας

Η πόλη της Βενετίας ξεπροβάλλει στις βόρειες όχθες της Αδριατικής Θάλασσας.

Πρόκειται για μια πόλη μοναδική σε όλο τον κόσμο. Είναι χτισμένη στα μέσα μιας λιμνοθάλασσας, πάνω σε μια ομάδα 118 νησιών, τα οποία χωρίζονται από κανάλια και συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες.

Συνεπώς, στη Βενετία δεν υπάρχουν δρόμοι ούτε αυτοκίνητα. Η κυκλοφορία γίνεται με τις γόνδολες που διασχίζουν με χάρη τις υδάτινες οδούς της ξεχωριστής αυτής πολιτείας.

Η ιστορία της πόλης ξεκινάει στο μακρύ παρελθόν. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών για να ξεφύγουν από τη μανία των βαρβαρικών επιδρομών βρήκαν καταφύγιο στα ασταθή νησάκια της λιμνοθάλασσας.

Οι κάτοικοι, με πολύ μόχθο και επιχωματώσεις, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν το θαύμα της Βενετίας.

Η Γαληνοτάτη, όπως αλλιώς ονομάζεται η Βενετία (Venezia), απετέλεσε μια από τις πιο ισχυρές πόλεις της ιταλικής χερσονήσου στην περίοδο του Μεσαίωνα.

Ενώ στην περίοδο της Αναγέννησης αναδείχθηκε σε λίκνο του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων.

Ζωγράφοι, όπως ο Tiziano, o Gentile Bellini, o Vittore Carpaccio, o Tintoretto και πολλοί άλλοι είχαν ως γενέτειρα τη Βενετία.

Το εμπορικό δαιμόνιο των Βενετών εμπόρων που μετέφεραν τα προϊόντα της Ανατολής στη Δύση, είχε ως αποτέλεσμα η πόλη να γνωρίσει σημαντική οικονομική ευμάρεια.

Η Βενετία είναι στενά συνδεδεμένη και με τον ελληνισμό. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας πέρασε στην ηγεμονία της Γαληνοτάτης έπειτα από τη Δ’ Σταυροφορία, χάρη στην επιδέξια πολιτική του Δόγη Enrico Dandolo.

Ακόμη και σήμερα πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου, όπως τα Επτάνησα και η Κρήτη, διατηρούν τα ίχνη της βενετικής περιόδου στη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, την αρχιτεκτονική και την κουζίνα.

Σημαντική υπήρξε και η παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην ίδια τη Βενετία. Οι Έλληνες είχαν οργανωθεί σε μια ισχυρή παροικία με σημαντική δράση στην εσωτερική ζωή της πόλης.

Σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, είχαν περάσει μια περίοδο της ζωή τους στη Βενετία. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάπλαση και μετέπειτα επιτυχία τους.

Στη Βενετία έχει επιτευχθεί η γοητευτική συνάντηση της Ανατολής με τη Δύση. Αυτό είναι ορατό ακόμη και στα κτίρια.

Ο φτερωτός λέοντας του Αγίου Μάρκου αποτελεί το ιδιότυπο σύμβολο της πόλης.

Σήμερα, η Βενετία αποτελεί, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της, Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Οι επισκέπτες γοητεύονται από τα ιδιότυπα δρομάκια και τις πλατείες της πόλης που είναι χωρισμένη σε 6 τομείς (sestieri).

Τα σημαντικότερα μνημεία που μπορεί να θαυμάσει κάποιος στη Βενετία είναι η μεγαλοπρεπής Βασιλική του Αγίου Μάρκου (la Basilica di San Marco) στην Πλατεία της εκκλησίας (la Piazza San Marco) με το επιβλητικό καμπαναριό.

Ακόμα, το Παλάτι των Δόγηδων (il Palazzo Ducale), οι Γέφυρες του Ριάλτο (Ponte Rialto) και των Αναστεναγμών (Ponte dei Sospiri).

Επίσης, θα μπορέσει ο επισκέπτης να θαυμάσει το Ανάκτορο του Ca’ d’ oro, ενώ το μάτι του χάνεται στην επιβλητικότητα του Μεγάλου Καναλιού.

Ιδιαίτερα φημισμένα είναι τα νησάκια Lido και Murano που αποτελούν πόλο έλξης πολλών τουριστών. Ιδίως, το Murano φημίζεται για την υαλουργία του.

Τέλος, σημαντικό δρώμενο αποτελεί το Καρναβάλι της Βενετίας (Carnevale di Venezia) με τις ξεχωριστές και αριστοκρατικές μάσκες του.

Σήμερα, η Βενετία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βυθιστεί κάτω από τα νερά της θάλασσας πάνω στην οποία στάθηκε αγέρωχη για αιώνες.

Παρ’ όλα αυτά, η Βενετία αποτελεί μια πόλη απαράμιλλης ομορφιάς, μοναδική στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μια πόλη σύμβολο της ανθρώπινων δυνατοτήτων και της ανθρώπινης ευφυίας.

Στις Σχολές Καπάτου σας μαθαίνουμε την ιταλική γλώσσα δίνοντάς σας ένα εφόδιο, αλλά και την ευκαιρία για ένα ταξίδι στη μαγική πόλη της Βενετίας. Ενημερωθείτε για τα νέα μας τμήματα στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.