Η πόλη της Κατάνια

Σχολές Καπάτου Η πόλη της Κατάνια

Η πόλη της Κατάνια χτίστηκε από τους Έλληνες το 729 π.Χ. Είναι μια πόλη που αξίζει να ανακαλύψει ο κάθε επισκέπτης του νησιού της Σικελίας.

Η πόλη της Κατάνια είναι «ζωντανή, χαοτική, αξιαγάπητη, απρόβλεπτη και γεμάτη φαντασία». Μια πόλη χτισμένη στη σκιά του «Βουνού», «La Montagna», όπως λένε οι ντόπιοι την Αίτνα. Στα ιστορικά χρόνια, η λάβα της άγγιξε τέσσερις φορές την πόλη και σε τρεις περιπτώσεις καταστράφηκε από ηφαιστιογενείς σεισμούς.

Η πόλη της Κατάνια και ο σεισμός

Αυτός ο τελευταίος μεγάλος σεισμός του 1693, είχε ως αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες νεκρούς. Βασικά, κατέστρεψε σχεδόν το σύνολο του ιστορικού της κέντρου. Αυτή ήταν κι η αφορμή για να σχεδιαστεί η Κατάνια από την αρχή. Με φαρδείς λεωφόρους, για να εξασφαλίζεται η διαφυγή των κατοίκων σε περίπτωση σεισμού. Δυστυχώς, σ’ αυτό τον σχεδιασμό, δεν συμπεριλήφθηκαν οι παράπλευρες, φτωχότερες συνοικίες. Τα περισσότερα κτήρια κατασκευάστηκαν από γκριζωπή πέτρα λάβας και ασβεστόλιθο, χωρίς όμως να είναι καταθλιπτικά.

Η πόλη της Κατάνια και το σικελικό μπαρόκ

Ξεχωρίζει ο καθεδρικός ναός «Cattedrale di Sant’ Agata» που δεσπόζει της ομώνυμης πλατείας. Στο εσωτερικό του διακρίνονται ακόμα κάποια στοιχεία από την αρχική του δομή, από τον 11ο αιώνα. Αναμφίβολα όμως, ο κυρίαρχος ρυθμός, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην μεγαλοπρεπή πρόσοψή του, είναι το μπαρόκ. Το ίδιο ισχύει και για το γειτονικό αβαείο «Badia di Sant’ Agata».

Το σήμα κατατεθέν της Κατάνια είναι το περίφημο «Σιντριβάνι του Ελέφαντα» (Fontana dell’ Elefante) του διακεκριμένου αρχιτέκτονα του 18ου αιώνα, Giovanni Battista Vaccarini, στην Piazza del Duomo. Έχοντας ως πρότυπο ρωμαϊκές παραστάσεις, ο Vaccarini κατασκεύασε ένα διακοσμητικό σιντριβάνι τοποθετώντας πάνω του έναν ελέφαντα από μαύρη λάβα. Στην πλάτη του Ελέφαντα τοποθετήθηκε επιπρόσθετα ένας αιγυπτιακός οβελίσκος.

Στην καρδιά του κέντρου, μόλις μερικά μέτρα από την Piazza del Duomo, βρίσκεται το Ρωμαϊκό Θέατρο που κρύβει στο εσωτερικό του κι ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο με σημαντικά ευρήματα. Και λίγο πιο κάτω, στέκεται περήφανο το Castello Ursino, από τα μέσα του 13ου αιώνα. Κατάφερε να παραμείνει όρθιο στην έκρηξη της Αίτνας του 1669. Η λάβα το περικύκλωσε, καλύπτοντας με το σκουρόχρωμο υλικό της το περιμετρικό χαντάκι, χωρίς να εισχωρήσει στο εσωτερικό του.

Από το 2002, ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Κατάνια βρίσκεται στο κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=AZO7Dxg_B0M

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.