Η Πύλη του Βρανδεμβούργου

Σχολές Καπάτου Η Πύλη του Βρανδεμβούργου

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου ένα δείγμα πρώιμου γερμανικού κλασικισμού

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου, Brandenburger Tor στα γερμανικά, είναι το κατεξοχήν σήμα κατατεθέν του Βερολίνου από τότε που χτίστηκε, το 1791. Το Βερολίνο είχε μια πολυτάραχη ιστορία μέσα στα χρόνια, κυρίως στον 20ό αιώνα. Τίποτα όμως δεν άλλαξε τον συμβολικό χαρακτήρα αυτού του μνημείου. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Richard von Weizsäcker, είχε αναφέρει σχετικά με το Brandenburger Tor τη δεκαετία του 1980 ότι «Όσο η Πύλη του Βρανδεμβούργου θα παραμένει κλειστή, το Γερμανικό ζήτημα θα είναι ανοικτό».

Η πύλη αυτη, είναι έργο του αρχιτέκτονα Carl Gotthard Langhans. Είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα πρωσικού, και κατ’ επέκταση, πρώιμου γερμανικού κλασικισμού. Χτίστηκε στο σημείο που κατέληγε η κεντρική λεωφόρος του Βερολίνου, η Unter den Linden. Συγκεκριμένα εκεί ξεκινούσε ο δρόμος που οδηγούσε στην πόλη Βρανδεμβούργο απ’ όπου πήρε και το όνομα της.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου και η αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική της

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου έχει ύψος 26 μέτρα, μήκος 65,5 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα. Είναι φανερό ότι ο αρχιτέκτονας είχε ως πρότυπό του τα Προπύλαια της Ακρόπολης των Αθηνών. Έτσι λοιπόν, ο κάθε επισκέπτης βλέποντας τις κολόνες που υψώνονται, φέρνει στη μνήμη του τις κολόνες δωρικού ρυθμού του Παρθενώνα.

Πάνω στην στέγη της πύλης, στέκεται το άγαλμα της θεάς νίκης, η οποία επανδρώνει μια ρωμαϊκή πολεμική άμαξα, την οποία σύρουν τέσσερα άλογα. Στο πλάι του μνημείου, υπάρχουν δυο μικρότερα κτήρια, ένα για τη φρουρά κι ένα για το τελωνείο. Αυτή η διάταξη φανερώνει και τον λόγο για τον οποίο κτίστηκε. Ήταν η είσοδος της πόλης του Βερολίνου στα δυτικά και μία από τις πολλές πύλες που διέθετε η οχυρωμένη πόλη του Βερολίνου ως πρωτεύουσα της Πρωσίας. Μέχρι το χτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου το 1961, διέρχονταν από την Πύλη του Βρανδεμβούργου πολλές άμαξες, οχήματα και φυσικά πεζοί.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=QtDmK1vRIFU

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.