Η ρωσική μηλόπιτα Pastila

Σχολές Καπάτου Η ρωσική μηλόπιτα Pastila

Η ρωσική μηλόπιτα Pastila, στα ρωσικά пастила́

Η ρωσική μηλόπιτα Pastila είναι ένα γλυκό που φτιάχνεται από πολύ αγνά υλικά. Συγκεκριμένα, από γλυκά μήλα, από την ποικιλία Antonov, μία από τις αρχαιότερες και ευρύτερες ποικιλίες της Ρωσίας. Τα μήλα αυτά έχουν προέλευση την πόλη Kolomna (Колóмна) που είναι μία αρχαία περιοχή της Μόσχας. Βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Moskva και Oka.

Η ρωσική μηλόπιτα Pastila ήταν μία λιχουδιά, που την προσέφεραν στο τραπέζι του Ρώσου Τσάρου.

Η μεγαλύτερη παραγωγή αυτής της ποικιλίας μήλων καταγράφηκε στην πόλη Belev (Белёв), όπου ο έμπορος Ambrose Prokhorov σκέφτηκε να φυτέψει αυτήν την ποικιλία, φτιάχνοντας ένα μεγάλο οπωρώνα. Μετά από 3 χρόνια εγκατέστησε ένα μηχάνημα για να επεξεργάζεται και να ξηραίνει τα μήλα κι έτσι, στη συνέχεια, άρχισε να παράγει τη ρώσικη μηλόπιτα Pastila.

Το 1890 η ρωσική Pastila Belevskaya (του Belev) κέρδισε το πρώτο βραβείο σε μια σημαντική έκθεση κηπουρικής στην Αγία Πετρούπολη. Μετά από αυτό εξήχθη για πρώτη φορά στη Δυτική Ευρώπη ως παραδοσιακό ρωσικό επιδόρπιο.

Η ρωσική μηλόπιτα Pastila και η παρασκευή της

Η ρωσική μηλόπιτα Pastila απαιτεί χρόνο για την παρασκευή της. Αφαιρούμε το κουκούτσι από τα μήλα. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, τα ψήνουμε γύρω στους 180 βαθμούς, για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τα ξεφλουδίζουμε και τα λιώνουμε για να πάρουν τη μορφή του πουρέ.

Σε ένα μίξερ, ρίχνουμε 500 γραμμάρια από τον πουρέ μήλου, με το ασπράδι αυγού και τη ζάχαρη. Χτυπάμε για 5-7 λεπτά μέχρι να διογκωθεί το μείγμα και να γίνει πιο ανοιχτόχρωμο.

Απλώνουμε τον υπόλοιπο πουρέ μήλου σε μία λαδόκολλα (ή επιφάνεια ψησίματος σιλικόνης), εκτός από ένα φλιτζάνι που κρατάμε στο ψυγείο. Ο πουρές θα πρέπει να έχει πάχος περίπου 2 εκατοστά. Ψήνουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς. Ανοιγοκλείνουμε το φούρνο ελαφρώς, κάθε 30 λεπτά για να αποφύγουμε τυχόν υγρασία. Όταν στεγνώσει, περίπου μετά από 3-4 ώρες, θα πάρει ένα σκούρο χρώμα.

Μόλις κρυώσει, γυρνάμε ανάποδα και ξεκολλάμε το μείγμα από την κόλλα ψησίματος. Κόβουμε σε 3 ίσα μέρη. Απλώνουμε μερικές κουταλιές του κρύου πουρέ, που κρατήσαμε στο ψυγείο, μεταξύ των λωρίδων της Pastila. Τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη κι απλώνουμε γύρω τους τον υπόλοιπο πουρέ.

Τοποθετούμε στο φούρνο για άλλες 2 ώρες, για να στεγνώσει, ανοιγοκλείνοντας και πάλι το φούρνο κάθε 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη η ρωσική μηλόπιτα Pastila την αφήνουμε να κρυώσει.

Καλή σας όρεξη!

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και την ρωσική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα ρωσικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ρωσικών, καθώς και παιδικά τμήματα ρωσικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=eHDg57t0k6I

https://ecookingblog.wordpress.com/2015/01/05/kolomna-pastila-traditional-russian-apple-and-honey-oven-dried-confection/

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.