Η σοκολάτα gianduja

Σχολές Καπάτου Η σοκολάτα gianduja

Η σοκολάτα gianduja της Ιταλίας

Η σοκολάτα gianduja, ή gianduia, ή giandoja στη διάλεκτο της περιοχής Piemonte, είναι ονομαστή.

Η σοκολάτα gianduja γεννήθηκε στο Torino, το 1806. Ήταν η εποχή όπου ο Ναπολέων είχε απαγορεύσει την εισαγωγή του κακάο από το εξωτερικό. Έτσι, το κακάο ήταν ένα είδος πολυτελείας, ακριβό και δυσεύρετο.

Η σοκολάτα gianduja οφείλει λοιπόν την ύπαρξή της στην έμπνευση που είχαν οι ζαχαροπλάστες του Torino. Συγκεκριμένα, αντικατέστησαν το πανάκριβο κακάο με το ονομαστό στρογγυλό φουντούκι της περιοχής Langhe του Piemonte.

Το 1852, ο σοκολατοποιός Michel Prochet, σε συνεργασία με την εταιρεία Caffarel, βελτίωσε τα συστατικά της. Δηλαδή, καβούρδισε τα φουντούκια και τα έκανε όσο γίνεται πιο λεπτά. Παρασκεύασε, λοιπόν, χειροποίητα σοκολατάκια από μια παχύρευστη ζύμη από φουντούκια, κακάο, βούτυρο και ζάχαρη.

Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, δημιουργήθηκε το gianduiotto (giandojot), με τη γνωστή του φόρμα. Συγκεκριμένα, ήταν ένα σοκολατάκι σε σχήμα αναποδογυρισμένης βάρκας, διπλωμένο σε χρυσό ή ασημί χαρτάκι.

Η gianduja παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με αυτή τη μορφή, στο Carnevale του Torino, το 1865. Ένα σοκολατάκι που, η λαϊκή μάσκα Gianduja (μασκαράς) από την Commedia dell’Arte, μοίραζε στους δρόμους. Έτσι πήρε το όνομά του το γνωστό σοκολατάκι που αρχικά διαδόθηκε στην Ιταλία και, στη συνέχεια στο εξωτερικό.

Η σοκολάτα gianduja κι οι μορφές της

Η σοκολάτα gianduja υπάρχει σε τρεις διαφορετικές μορφές. Συγκεκριμένα, σαν μπάρα σοκολάτας, σαν κρέμα που αλείφεται και σαν κρέμα που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Μάλιστα, μεγάλες φίρμες παραγωγής σοκολάτας του Piemonte δημιούργησαν τη δική τους συνταγή.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Leini του Torino, υπάρχουν ακόμα και εργαστήρια που παρασκευάζουν τριγωνικά σοκολατάκια gianduja, τυλιγμένα με το χέρι.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Caffarel κατοχύρωσε και το σήμα κατατεθέν «Gianduja». Έτσι, η εταιρεία έχει στο περιτύλιγμά της τη χαρακτηριστική γνωστή μάσκα της περιοχής.

Η σοκολάτα gianduja αντιπροσωπεύει την πόλη του Torino. Αποτελεί έναν πραγματικό  γευστικό παράδεισο. Μια γλυκιά σοκολάτα που περιέχει 30% πάστα φουντουκιού. Μια ζύμη που στην τελική μορφή της έχει λεπτή γεύση και βελούδινη υφή, που την κάνει να λιώνει στο στόμα.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Με διδακτικό υλικό των Εκδόσεων Primus, από τις σειρές Incontri nuovi και In pratica, καθώς και τα βοηθητικά Verbi και Preposizioni.

Μαθήματα ιταλικών διδάσκονται σε όλες τις σχολές μας. Παρέχονται επίσης μαθήματα online ιταλικών, καθώς και παιδικά τμήματα ιταλικών.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.