Η σουηδική έννοια flygskam

Σχολές Καπάτου Η σουηδική έννοια flygskam

Η σουηδική έννοια flygskam κι η ερμηνεία της

Η σουηδική έννοια flygskam είναι το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε στο σημερινό μας άρθρο. Στα μαθήματα σουηδικών, εκτός από την εκμάθηση της γλώσσας, γίνεται αναφορά και στις καθημερινές συνήθειες των πολιτών. Η σουηδική έννοια flygskam αποτελεί σίγουρα ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους λαούς του κόσμου.

Βασικά, στα σουηδικά, flygskam σημαίνει «ντρέπομαι να πάρω το αεροπλάνο». Πράγματι, αυτό αισθάνονται οι Σουηδοί όταν πρέπει να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το αεροπλάνο, για κάποιο μακρινό ταξίδι τους. Έτσι, κάτω από την πίεση αυτού του συναισθήματος, προσπαθούν να διαλέξουν άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς για τη μετακίνησή τους.

Αυτή η συμπεριφορά τους, βασίζεται στο γεγονός ότι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο καταστροφικές είναι για τον πλανήτη μας οι εκπομπές του CO2 από τα καύσιμα του αεροπλάνου. Πράγματι, είναι αποδεδειγμένο ότι, από όλα τα διαθέσιμα μεταφορικά μέσα, το αεροπλάνο είναι εκείνο που μολύνει σε μεγαλύτερο βαθμό το περιβάλλον.

Η σουηδική έννοια flygskam και το περιβάλλον

Χάρη στο flygskam, στη Σουηδία, ο αριθμός των ταξιδιωτών που κάνουν χρήση του αεροπλάνου έχει ελαττωθεί σημαντικά. Από την άλλη πλευρά, παρατηρήθηκε ότι 32.000.000 περίπου επιβάτες χρησιμοποίησαν το δημόσιο σιδηρόδρομο για τις μετακινήσεις τους, στο ίδιο διάστημα. Βέβαια, πρόκειται για έναν αριθμό που αποτελεί πραγματικό ρεκόρ, τόσο για την εποχή μας, όσο και για τις συνήθειές μας. Μάλιστα, σύμφωνα με το σουηδικό περιοδικό τουρισμού Vagabond, το 64% των επιβατών αυτών, έκαναν τη συγκεκριμένη επιλογή για, καθαρά, οικολογικούς λόγους.

Σχετικά με όλα αυτά, η Σουηδή υπουργός περιβάλλοντος Isabelle Lövin τόνισε ότι, η κυβέρνηση έχει επιβάλλει έναν επιπλέον φόρο στα αεροπορικά εισιτήρια. Επίσης, ότι παράλληλα, επενδύει ακόμη πιο πολύ στη μετακίνηση των πολιτών με το σιδηρόδρομο.

Τέλος, η Σουηδία έχει θέσει έναν σπουδαίο στόχο. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2045, προσδοκά να είναι η πρώτη χώρα στον πλανήτη, η οποία θα έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Έτσι, οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων θα είναι πολύ καλύτερες.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών, ομαδικά αλλά και ιδιαίτερα, διδάσκονται από αρχάριο επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο C2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Σουηδικών προετοιμασίας για πιστοποιήσεις της σουηδικής γλώσσας, δηλαδή SWEDEX στα επίπεδα A2, B1, B2 και TISUS C1. Test in Swedish for University Studies της Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.