Η σούπα της πέτρας

Σχολές Καπάτου Η σούπα της πέτρας

Η σούπα της πέτρας,μια συνταγή της πόλης Ribatejo

Η σούπα της πέτρας είναι μια παραδοσιακή συνταγή της πόλης Ribatejo, που βρίσκεται στην περιοχή Almerim, στην Πορτογαλία. Η περιοχή Almerim ήταν κατοικημένη ήδη από την προϊστορική εποχή.

Ωστόσο, η πόλη Ribatejo γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μόνο το XVI αιώνα. Συγκεκριμένα, τότε ήταν που η αυλή της Πορτογαλίας την επέλεξε σαν ένα από τα μέρη αναψυχής του βασιλιά Manuel I. Έτσι, εκεί κτίστηκε και ένα παλάτι, το οποίο τελικά κατέρρευσε με το σεισμό του 1755.

Η σούπα της πέτρας και ο μύθος της

Βασικά, σε αυτή τη γεωργική περιοχή της Πορτογαλίας, η σούπα της πέτρας, [στα πορτογαλικά caldo (ή sopa) da pedra], είναι ένας μύθος :

Κάποτε λοιπόν, ένας πονηρός και πολύ φτωχός καλόγερος περιπλανιόταν στο δρόμο του προσκυνήματος. Μην έχοντας τίποτα να φάει, χτύπησε την πόρτα ενός σπιτιού και ζήτησε ένα πιάτο φαγητό. Όμως, οι οικοδεσπότες αρνήθηκαν να τον βοηθήσουν. Έτσι, πεινασμένος όπως ήταν, ζήτησε μια κατσαρόλα για να μπορέσει τουλάχιστον να φτιάξει τη σούπα της πέτρας. Οι οικοδεσπότες γέλασαν, αλλά του έδωσαν την κατσαρόλα και περίμεναν να δουν τι θα μαγειρέψει στην κουζίνα.

Ο καλόγερος έβαλε την κατσαρόλα στη φωτιά και τοποθέτησε μέσα την πέτρα. Κατόπιν, ζήτησε αλάτι. Πράγματι, του το έδωσαν. Στη συνέχεια, ζήτησε λίγο λίπος (chourico), που είναι τέλειο για τη σούπα. Επίσης, λίγες πατάτες που θα έκαναν τη σούπα πιο νόστιμη, λίγα φασόλια, καρότα, ή κάποιο υπόλοιπο από την προηγούμενη ημέρα. Οι οικοδεσπότες του έδωσαν όλα τα υλικά που ζήτησε.

Όταν τελικά έγινε η σούπα, του ζήτησαν να τη δοκιμάσουν από περιέργεια και μόνο. Αφού ο καλόγερος γεύτηκε τη σούπα και χόρτασε, έπλυνε την πέτρα, τη σκούπισε και την έβαλε στην τσέπη του. Κατόπιν, συνέχισε το δρόμο του για το προσκύνημά του.

Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο, οι κάτοικοι της περιοχής Almerim, ονόμασαν τη συνταγή αυτή  που ετοίμασε ο μοναχός, «η σούπα της πέτρας».

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η παράδοση αυτή, είναι ένα παραμύθι που διαβάζουν όλα τα παιδάκια στην Πορτογαλία.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης, κυρίως των μαθητών μας της ισπανικής γλώσσας, εντάξαμε και την εκμάθηση της πορτογαλικής γλώσσας αλλά και τα πορτογαλικά Βραζιλίας.

Τα μαθήματα πορτογαλικών και πορτογαλικών Βραζιλίας διδάσκονται από έμπειρο καθηγητή με μητρική γλώσσα τα βραζιλιάνικα. Βρείτε τις σχολές μας στο facebookκι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών

Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Νέα Σμύρνη (Κων/νου Παλαιολόγου 14), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15). Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=59fIvfqNCdY

 

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.