Η σχέση της Γένοβας με την Ιβηρική χερσόνησο

Σχολές Καπάτου Η σχέση της Γένοβας με την Ιβηρική χερσόνησο

Όταν οι πολυμήχανοι Γενοβέζοι έχασαν τη θέση τους στην Ανατολική Μεσόγειο στράφηκαν προς την Δυτική Μεσόγειο και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτό συνέβει εξαιτίας του ανταγωνισμού τους με τους Βενετσιάνους,

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Χριστόφορος Κολόμβος που, όντας στην υπηρεσία των Καθολικών Βασιλέων, ανακάλυψε το 1492 την Αμερική. Τότε εγκαινιάστηκε και η περίοδος των Γεωγραφικών Ανακαλύψεων.

Αρχικά οι Γενοβέζοι συμμετείχαν στον αποικισμό των Καναρίων Νήσων. Έτσι εξασφάλισαν από τους Βασιλείς της Πορτογαλίας και της Καστίλης φέουδα και διάφορα προνόμια έναντι στρατιωτικών υπηρεσιών.

Το 1404 οι Γενοβέζοι εισάγουν την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου στην περιοχή του Algarve στη νότια Πορτογαλία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενοβέζος Χριστόφορος Κολόμβος θα είναι αυτός που θα εισάγει, λίγο αργότερα, την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου στον Νέο Κόσμο.

Όταν τα ιβηρικά βασίλεια θα δημιουργήσουν τις αποικιακές τους αυτοκρατορίες στην Αμερική, οι Γενοβέζοι θα γίνουν οι βασικότεροι χρηματοδότες των αυλών της ισπανικής πόλης Μαδρίτης και της πορτογαλικής πόλης Λισαβόνας.

Οι Γενοβέζοι τραπεζίτες έχοντας στη διάθεση τους μεγάλο αριθμό κεφαλαίων από το παλιό εμπόριο στο Levante άρχισαν να δανείζουν τεράστιες ποσότητες χρημάτων, κυρίως στους Ισπανούς Βασιλείς.

Οι Γενοβέζοι συμμετείχαν, επίσης, στην επάνδρωση πλοίων ικανών να διασχίζουν τον Ατλαντικό με την απαραίτητη συχνότητα.

Έτσι, πολλές ιταλικές οικογένειες από την Γένοβα εγκαθίστανται μόνιμα σε πόλεις της Ισπανίας, όπως το Cadiz και η Σεβίλλη, όπου καλύπτουν επιδέξια τα κενά του ισπανικού ναυτικού.

Οι Γενοβέζοι έμποροι συμμετέχουν δυναμικά στα εμπορικά, υπερατλαντικά δρομολόγια. Μεταφέρουν χρυσό, ασήμι, σκλάβους και άλλα προϊόντα από την Αμερική στην Ευρώπη και αντίστροφα. Μάλιστα, η εμπορική δράση τους φτάνει μέχρι και την Άπω Ανατολή.

Όταν οι Βασιλείς της Ισπανίας κηρύσσουν στάση πληρωμών οι Γενοβέζοι παίρνουν υπό την κυριότητα τους μεταλλεία στο Περού ή το Μεξικό. Έτσι θέτουν παράλληλα τις βάσεις για τις πρώτες μεταναστεύσεις των Ιταλών στη Νότια Αμερική.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Γένοβα στάθηκε ένας από τους πολυτιμότερους συμμάχους των Ισπανών στην ιταλική χερσόνησο. Καθώς και ότι ο 16ος αιώνας ονομάζεται ο «χρυσός αιώνας των Γενοβέζων» (il secolo d’ oro dei Genovesi).

Στις Σχολές Καπάτου (Ομήρου 13, Αθήνα) διδάσκεται η ιταλική, η ισπανική και η πορτογαλική γλώσσα. Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.