Η σχέση της Μονεμβασιάς με την Ιταλία II

Σχολές Καπάτου Η σχέση της Μονεμβασιάς με την Ιταλία II

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε την ιστορική παρουσία της ιταλικής ναυτικής δημοκρατίας της Βενετίας στην πόλη της Μονεμβασιάς. Η παρουσία αυτή είναι ακόμη και σήμερα έντονα αισθητή στο εσωτερικό της καστροπολιτείας.

Η λατινογενής ονομασία της Μονεμβασιάς «Napoli di Malvasia» ή απλά «Malvasia» έδωσε, πιθανότατα, το όνομα του διασημότατου σε όλο τον κόσμο γλυκού κρασιού «Μαλβάζια».

Περπατώντας κανείς στα καλντερίμια της Μονεμβασιάς έχει την εντύπωση ότι περπατά στους δρόμους μιας ιταλικής πόλης. Ιδίως το βράδυ, με τα φαναράκια και τα εντυπωσιακά διαβατικά.

Σε διάφορες πινακίδες που μαρτυρούν την ιστορία της καστροπολιτείας συναντάμε πολλές ιταλικές λέξεις. Στη νότια κατάληξη του τείχους συναντάμε έναν τουρλωτό πυργίσκο με τοξωτά ανοίγματα. Ο πυργίσκος αυτός έχει την ιταλική ονομασία Posto di San Rocco.

Ο Άγιος Ρόκκος (San Rocco) ήταν για τους Καθολικούς ο άγιος που προστάτευε τις πόλεις από την πανούκλα ή τη χολέρα. Η θύρα στο τείχος που οδηγεί στη θάλασσα ονομάζεται ακόμα και σήμερα Portello.

Μαζί με τους ελληνικούς όρους σώζονται και στα ιταλικά τα ονόματα κάποιων δημόσιων δεξαμενών, όπως η «Galeazza», η «Galera» και η «Bastarda».

Το τείχος στη βόρεια πλευρά του βράχου ονομάστηκε από τους Βενετούς «Mura Rossa» (Κόκκινο Τείχος).

Πολλά είναι τα ίχνη από την αρχιτεκτονική της βενετικής περιόδου. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η οικία Στελλάκη στην Κάτω Πόλη. Φέρει μορφολογικά στοιχεία της βενετικής αρχιτεκτονικής.

Η επιρροή της ιταλικής αρχιτεκτονικής είναι εμφανής και σε πολλούς ναούς της πόλης. Το κτίριο της Παλαιάς Επισκοπής που βρίσκεται στα νότια του ναού του Ελκόμενου Χριστού διατηρεί έντονα τα στοιχεία της βενετικής αρχιτεκτονικής.

Πάνω από τη θύρα της εισόδου του ναού υπάρχει μαρμάρινο ανάγλυφο με τον φτερωτό λέοντα του Αγίου Μάρκου, που ήταν το σύμβολο της δημοκρατίας της Βενετίας.

Γενικά, οι ιταλικές επιδράσεις εντοπίζονται σε ανάγλυφα οικόσημα ή θυρεούς σε διάφορα κτίρια της Μονεμβασιάς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ένας, μικρών διαστάσεων, θυρεός με τον λέοντα του Ευαγγελιστή Μάρκου. Πιθανότατα, ήταν εντεταγμένος στο μέγαρο του Βενετού διοικητή Sebastiano Renieri.

Τέλος, ένα ακόμα οικόσημο μιας βενετικής ιδιωτικής κατοικίας που φέρει τη χρονολογία 1525.

Στις Σχολές Καπάτου διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα από το 1983. Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.