Η σχολή της Γένοβας και το ιταλικό τραγούδι

Σχολές Καπάτου Η σχολή της Γένοβας και το ιταλικό τραγούδι

Η σχολή της Γένοβας και το ιταλικό τραγούδι είναι δύο πράγματα άμεσα συνυφασμένα.

Η σχολή της Γένοβας (Genova) είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60 στην ομώνυμη ιταλική πόλη.

Αντιπροσωπεύει το τραγούδι του δημιουργού (la canzone d’autore).

Αυτό το καλλιτεχνικό κίνημα έφερε μεγάλη αλλαγή στην ιταλική παραδοσιακή μουσική.

Εκπρόσωποι της σχολής ήταν οι τραγουδοποιοί και μουσικοσυνθέτες Umberto Bindi, Fabrizio de Andrè, Sergio Endrigo, Bruno Lauzi, Gino Paoli και Luigi Tenco.

Όλοι τους μεγάλωσαν, έζησαν και ασχολήθηκαν με τη μουσική, στην πόλη τους τη Γένοβα.

Η ιστορική σημασία της Scuola di Genova είναι μεγάλη, γιατί η σχολή αυτή είχε καλλιτεχνικές επιρροές από πολλά φιλοσοφικά κινήματα.

Αναφέρουμε τη φιλοσοφική παράδοση από Ιταλούς ποιητές και συγγραφείς όπως Camillo Sbarbaro, Cesare Pavese, Giorgio Caproni, Riccardo Mannerini.

Επηρεάστηκε, επίσης, από τη γαλλική και αγγλική φιλοσοφία των πρώτων χρόνων του 19ου αιώνα, και φιλοσόφους όπως Jean Paul Sartre, Raymond Queneau.

Επίσης, και από την αναρχική φιλοσοφία που συναντάμε στα τραγούδια των Ιταλών Fabrizio de Andrè και Gino Paoli, των Γάλλων Jacques Brel, George Brassens, Leonard Cohen μέχρι και την αμερικάνικη φολκλόρ μουσική του Bob Dylan.

Ο Bruno Lauzi και ο Fabrizio de Andrè αφιέρωσαν μέρος των έργων τους στη γενοβέζικη διάλεκτο.

Βασικό και κοινό σημείο όλων ήταν η θάλασσα, και συγκεκριμένα η παραθαλάσσια περιοχή Foce του νομού της Λιγουρίας (Liguria).

Με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργήθηκε η νέα γενιά της σχολής με τους Ivano Fossati, Francesco Baccini, Max Manfredi, Federico Siriani και το γιό του Fabrizio de Andrè, τον Cristiano.

Σήμερα η Scuola di Genova έχει την έδρα της στο ιστορικό κέντρο της Γένοβας, στη Via del Campo 29 rosso. Στον δρόμο από τον οποίο ο Fabrizio de Andrè εμπνεύστηκε τον τίτλο ενός από τα τραγούδια του (“Via del Campo”).

Εκεί βρίσκεται το μουσείο της σχολής, με ελεύθερη είσοδο.

Εκεί υπάρχουν πρωτότυποι δίσκοι σε βινύλιο (vinile), φωτογραφίες, βιβλία καθώς και περιοδικά εποχής. Είναι ένας χώρος που ζωντανεύει την ιστορία της Scuola di Genova.

Στις Σχολές Καπάτου, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Ενημερωθείτε για τα νέα τμήματα ιταλικών στο 210 38 03 355.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.