Η τέχνη του γυαλιού στη Σουηδία

Η τέχνη του γυαλιού στη Σουηδία

Γιατί  ξεχωρίζει η τέχνη του γυαλιού στη Σουηδία;

Η τέχνη του γυαλιού στη Σουηδία ξεχωρίζει κυρίως στη νότια πλευρά της χώρας. Συγκεκριμένα στη πόλη Smaland, βρίσκουμε ένα ολόκληρο  βασίλειο από γυάλινα έργα τέχνης. Στη πόλη εδρεύουν 13 υαλουργεία, μερικά από τα οποία έχουν και διεθνή φήμη, όπως τα Kosta Boda και Orrefors. Προσφέρουν  παραδοσιακή επεξεργασία φυσητού γυαλιού.

Αυτό που κάνει τους  Σουηδούς να ξεχωρίζουν στην αποτελεσματικότητα και στην υψηλή ποιότητα του γυαλιού που προσφέρουν είναι το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες δουλεύουν μαζί με τους τεχνίτες υαλουργίας. Συγκεκριμένα, ένας τεχνίτης που μπορεί και φυσά το γυαλί δεν είναι ταυτόχρονα και ένας χαράκτης. Έχουν αναπτύξει πολύ την τέχνη της ομάδας. Αυτή η ομαδικότητα της δουλειάς έχει τις ρίζες της στην παράδοση του γυαλιού  στις αρχές της δεκαετίας του ‘20  με ‘30 και καθιερώθηκε το 1950. Όλοι οι παραγωγοί γυαλιού, είτε πρόκειται για οικιακή χρήση είτε για προϊόντα πολυτελείας, δημιουργούν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Πριν τον πόλεμο, στη Σουηδία η τέχνη του γυαλιού εκφραζόταν μέσω  του φυσικού γυαλιού που  ήταν διαφανές  και διακοσμημένο με χαράξεις, ενώ μετά  το 1950 ακολούθησε την ιταλική νοοτροπία, η οποία εστιάζεται στην ποικιλία του χρώματος.

Τα υαλουργεία ως χώροι τέχνης

Τα υαλουργεία στη Σουηδία  είναι ανοικτά για το κοινό. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει από κοντά τους  τεχνίτες να δίνουν σχήμα στο γυαλί και να το μετατρέπουν σε όμορφα έργα τέχνης. Μπορεί  να πειραματιστεί με το φυσητό γυαλί. Επίσης του δίνεται η δυνατότητα   να σχεδιάσει και να δώσει σχήμα στην πρώτη ύλη. Παράλληλα μπορεί  να δημιουργήσει  ένα  δικό του επιθυμητό σουβενίρ.  Τα υαλουργεία είναι ανοιχτά για το κοινό. Μια επίσκεψη σε αυτά αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία για να κατανοήσουμε το καλλιτεχνικό υπόβαθρο των Σουηδών. Οι περισσότεροι υαλουργοί πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές, οπότε μπορείτε να αγοράσετε άνετα για εσάς αλλά και για τους δικούς σας, όμορφα γυάλινα ενθύμια.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα. Κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη σουηδική γλώσσα και κουλτούρα.

Μαθήματα σουηδικών, ομαδικά αλλά και ιδιαίτερα, διδάσκονται από αρχάριο επίπεδο Α1 έως επίπεδο προχωρημένο C2. Συγκεκριμένα, παρέχουμε μαθήματα Σουηδικών προετοιμασίας για πιστοποιήσεις της σουηδικής γλώσσας, δηλαδή SWEDEX στα επίπεδα A2, B1, B2 και TISUS C1. Test in Swedish for University Studies της Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται Ομήρου 13 στην Αθήνα, καθώς και τα παραρτήματα των σχολών Καπάτου Γλυφάδα (Λαζαράκη 27), Περιστέρι (Παν. Τσαλδάρη 10), Μαρούσι (Ερμού και Πλαστήρα 15).

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.