Η τούρτα Sacher

Σχολές Καπάτου Η τούρτα Sacher

Η Βιέννη («Wien») φημίζεται από παλιά για τη γαστρονομία της. Υπήρχαν δυο καλοί λόγοι γι’ αυτό: Πρώτον, το ότι ήταν για αιώνες (17ος – αρχές 20ου αιώνα) πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας. Δηλαδή συνιστούσε ένα κράμα εθνικοτήτων της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Συγκεκριμένα όλοι αυτοί, όταν ήθελαν να αναζητήσουν την τύχη τους, είχαν ελεύθερη πρόσβαση στην πρωτεύουσα. Κι όπως ήταν φυσικό έφερναν μαζί τους κι ένα κομμάτι του πολιτισμού τους. Δεύτερον, οι Αψβούργοι, παρά τις πολεμικές συγκρούσεις, είχαν στενές επαφές με τις υπόλοιπες αυτοκρατορικές αυλές της Ευρώπης. Αυτό διαφαίνεται στην πολυεπίπεδη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Σε μια πόλη που είχε χτίσει μια παράδοση στη γαστρονομία, ήταν φυσιολογικό να υπάρχει μια συνεχής αναζήτηση νέων γεύσεων. Αν και υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω από την επινόηση της τούρτας Sacher («Sachertorte»), η πατρότητά της αποδίδεται στον Franz Sacher. Αυτός ήταν αρχιμάγειρας στην κουζίνα του γνωστού στην Ελλάδα πρίγκιπα Μέτερνιχ («Fürst Metternich»). Αργότερα, ο ίδιος ο Franz Sacher δήλωσε: «Με πιέζει συνεχώς, ζητώντας μου να δημιουργήσω κάτι το νέο, λες και τα γλυκά μου δεν είναι αρκετά καλά. Γι’ αυτό κι εγώ ανάμιξα απλώς μερικά υλικά και η τούρτα ήταν έτοιμη.»

Η τούρτα Sacher αποτελείται από ένα σοκολατένιο παντεσπάνι, μοιρασμένο στη μέση, με μια μαρμελάδα ενδιάμεσα. Η τούρτα Sacher από πάνω και στα πλάγια επενδύεται με ένα παχύρρευστο γλάσο σοκολάτας.

Σε βιβλία μαγειρικής, και τα τελευταία χρόνια και στο διαδίκτυο, κυκλοφορούν δεκάδες συνταγές αυτής της σοκολατένιας απόλαυσης. Όμως το ξενοδοχείο «Sacher», στο κέντρο της Βιέννης, υποστηρίζει ότι διαθέτει τη μοναδική αυθεντική συνταγή. Επειδή την ίδια άποψη είχε και το γνωστό ζαχαροπλαστείο «Demel», πεντακόσια μέτρα πιο πέρα, το όλο θέμα κατέληξε στα δικαστήρια, τη δεκαετία του 1960. Μετά από μια μακροχρόνια διαμάχη, το δικαστήριο έκρινε ότι μόνο το ξενοδοχείο «Sacher» διαθέτει την αυθεντική συνταγή.

Όλα τα αξιοπρεπή ζαχαροπλαστεία της Αυστρίας, αλλά και οι καφετέριες και συναφείς χώροι, έχουν στον κατάλογό τους την τούρτα Sacher. Όποιος όμως τολμήσει να την αποκαλέσει «Αυθεντική Τούρτα Sacher» («Original-Sachertorte») θα έχει να αντιμετωπίσει τη μήνη και ενδεχομένως ένα εξώδικο από το ξενοδοχείο «Sacher». Η αυθεντική συνταγή μοιάζει να είναι επτασφράγιστο μυστικό. Είναι κλειδωμένο κάπου, σ’ ένα χρηματοκιβώτιο, στους υπόγειους χώρους του ξενοδοχείου, στο ιστορικό κέντρο της Βιέννης, πίσω ακριβώς από τη φημισμένη όπερα της πόλης.

Στις Σχολές Καπάτου από το 1983, διδάσκουμε την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα και κατόπιν ζήτησης των μαθητών μας διδάσκουμε και τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα.

Βρείτε τις σχολές μας στο facebook κι ελάτε στην παρέα μας. Οι σχολές μας βρίσκονται στην Αθήνα (Ομήρου 13), στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, στη Νέα Σμύρνη και στο Περιστέρι.

Σχολές Καπάτου: ιταλικά, ισπανικά, κινεζικά, τουρκικά, ρωσικά, πορτογαλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Για πληροφορίες καλέστε μας στο 210 38 03 355.

https://www.youtube.com/watch?v=zPz3TJHLnnA

Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.
Στο site μας χρησιμοποιούμε Cookies για να βελτιώνουμε συνεχώς την εμπειρία σας. Πατώντας ΑΠΟΔΟΧΗ αποδέχεστε την χρήση τους.